Bryan Bruce - Historia smaku
W wydawnictwie carta blanca właśnie ukazała się książka Bryana Bruce'a "Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi szaleństwo".
W opisie na stronach wydawnictwa czytamy:
Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień – ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki.
Skąd pochodzi pomidor? Jaka przyprawa była niegdyś cenniejsza niż złoto? Co wspólnego mają ze sobą seks i czekolada? Jakie warzywo przyczyniło się do wybuchu rewolucji?
Bryan Bruce poszukuje źródeł powstania czekolady w Meksyku, uczy się, jak przyrządzać najprawdziwszą nowoorleańską jambalayę z sosem Tabasco, przekonuje się, czy transylwański sos czosnkowy chroni przed wampirami. Te poszukiwania ilustruje kilkadziesiąt kolorowych fotografii.
Spis treści:
Wstęp . . .5
Pokarm bogów. . .9
Słodycz i udręka. . . .35
Niektórzy lubią na ostro. . .53
Skarb Andów . . .73
Potęga mąki . . .93
Jabłka miłości. . . . 111
Magiczne ziarno . . . 131
Płynne złoto . . . 155
Śladami diabła . . . 175
Posłowie . . . 197
Podziękowania. . . 199
Do przeczytania za friko jest też rozdział "Magiczne ziarno", oczywiście o kawie. Wiem, że na forum są kawiarze, ja sam lubię wypić dobre espresso... Mmm, bardzo nawet lubię. Książka oczywiście jest z lektur raczej lżejszych, ale kto powiedział, że cały czas trzeba czytać jakieś ciężary. Poza tym, wiecie, czasem rzucić w towarzystwie jakąś anegdotkę o tym lub owym, rozumiecie, od razu lepiej na człowieka patrzą. Nie wiem czy autor opisuje produkty spożywcze, których weganie nie traktują jako takie, ale nawet, gdyby opisywał, nie widzę problemu. Jedzenie jest pasjonujące, odmawianie jedzenia tego i owego również, a odmowa jedzenia, o którym wie się więcej niż przeciętny obywatel, ma dodatkowy smak.
W opisie na stronach wydawnictwa czytamy:
Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień – ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki.
Skąd pochodzi pomidor? Jaka przyprawa była niegdyś cenniejsza niż złoto? Co wspólnego mają ze sobą seks i czekolada? Jakie warzywo przyczyniło się do wybuchu rewolucji?
Bryan Bruce poszukuje źródeł powstania czekolady w Meksyku, uczy się, jak przyrządzać najprawdziwszą nowoorleańską jambalayę z sosem Tabasco, przekonuje się, czy transylwański sos czosnkowy chroni przed wampirami. Te poszukiwania ilustruje kilkadziesiąt kolorowych fotografii.
Spis treści:
Wstęp . . .5
Pokarm bogów. . .9
Słodycz i udręka. . . .35
Niektórzy lubią na ostro. . .53
Skarb Andów . . .73
Potęga mąki . . .93
Jabłka miłości. . . . 111
Magiczne ziarno . . . 131
Płynne złoto . . . 155
Śladami diabła . . . 175
Posłowie . . . 197
Podziękowania. . . 199
Do przeczytania za friko jest też rozdział "Magiczne ziarno", oczywiście o kawie. Wiem, że na forum są kawiarze, ja sam lubię wypić dobre espresso... Mmm, bardzo nawet lubię. Książka oczywiście jest z lektur raczej lżejszych, ale kto powiedział, że cały czas trzeba czytać jakieś ciężary. Poza tym, wiecie, czasem rzucić w towarzystwie jakąś anegdotkę o tym lub owym, rozumiecie, od razu lepiej na człowieka patrzą. Nie wiem czy autor opisuje produkty spożywcze, których weganie nie traktują jako takie, ale nawet, gdyby opisywał, nie widzę problemu. Jedzenie jest pasjonujące, odmawianie jedzenia tego i owego również, a odmowa jedzenia, o którym wie się więcej niż przeciętny obywatel, ma dodatkowy smak.