Alkohol a doświadczenia na zwierzętach
Nie jestem abstynentem. Szukając czegoś innego znalazłem dwa teksty badań, w których mowa jest o wykorzystywaniu zwierząt do badania wpływu alkoholu na ludzi, więc się dzielę.
WYSELEKCJONOWANE LINIE SZCZURÓW WHP I WLP: CHARAKTERYSTYKA BEHAWIORALNA I NEUROCHEMICZNA (pdf) Wanda Dyr (Zakład Farmakologii i Fizjologii Układu Nerwowego Instytutu Psychiatrii i Neurologii w Warszawie)
Fragment:
Badania nad alkoholizmem sprawiają wiele trudności, między innymi z powodu etycznych ograniczeń w prowadzeniu badań klinicznych u ludzi. Poszukiwanie nowych leków zmniejszających picie jest jednym z głównych celów w badaniach nad uzależnieniem alkoholowym. Ocena skuteczności takich leków w testach przedklinicznych wymaga zastosowania odpowiednich modeli zwierzęcych naśladujących zaburzenia charakterystyczne dla alkoholizmu ludzi. Opracowanie takiego modelu jest niezwykle trudne, ponieważ zwierzęta na ogół unikają alkoholu z powodu jego działań awersyjnych, najczęściej wywołanych smakiem i zapachem.
W wyniku hodowli i długotrwałej selekcji pod kątem określonego fenotypu otrzymano linie szczurów z utrwalonym, zwiększonym piciem alkoholu. Zwierzęta te wwarunkach swobodnego wyboru między roztworem alkoholu etylowego (8-10%) i wody wypijają duże ilości (≥5,0g/kg/24h) czystego etanolu. Takie linie szczurów otrzymane poprzez genetyczną selekcję pozyskano w niewielu laboratoriach badawczych. Do najbardziej znanych należą ALCO alcohol/nonalcohol (AA/ANA) (19), Alcohol Preferring/Nonpreferring (P/NP) (34); UChB/UChA (University of Chile) (37); HAD/LAD (High/Low/Alcohol Drinking) (34) i sP/NSP (Sardinian Alcohol – preferring/nonpreferring (20). Picie alkoholu przez szczury linii P, HAD, sP, i AA często przewyższa 5 g/kg/24h, spełniając tym samym zasadnicze, umowne kryterium zwierzęcego modelu uzależnienia od alkoholu. Szczury pijące co najmniej 5 g/kg/24h czystego etanolu określa się jako wysoko preferujące alkohol. Linie zwierząt wyselekcjonowane genetycznie, które również w warunkach wolnego wyboru piją mniej niż 1 g/kg/24h czystego alkoholu należą do linii niepijących lub mało pijących alkohol. Do takich linii należą: ANA (Alko Non-Alkohol), SnP (Sardinian – non preferring), LAD (Low-Alcohol Drinking), NP (Non-Preferring).
MOTYWACYJNE ASPEKTY SPOŻYWANIA PIWA PRZEZ ZWIERZĘTA LABORATORYJNE (pdf)
Wanda Dyr (Zakład Farmakologii i Fizjologii Układu Nerwowego Instytutu Psychiatrii i Neurologii w Warszawie)
Fragment:
Wobec zmasowanego spożycia piwa przez ludzi podjęcie badań nad strukturą jego spożycia stało siê pilną potrzebą. Masowe spożycie piwa może być poważną przyczyną rozwoju alkoholizmu i uzależnienia. W testach prowadzonych na szczurach wykazano, że zwierzęta te przebywając w swoich macierzystych klatkach piją znacznie więcej piwa o stężeniu (2,7%) i (5%) w porównaniu do czystych roztworów etanolu tej samej mocy. Konsumpcja piwa 2,7% była większa niż piwa 5%. W warunkach 30-min sesji szczury piją więcej piwa 2,7% ni¿ 3,85% i więcej piwa 3,85% niż 5%.
WYSELEKCJONOWANE LINIE SZCZURÓW WHP I WLP: CHARAKTERYSTYKA BEHAWIORALNA I NEUROCHEMICZNA (pdf) Wanda Dyr (Zakład Farmakologii i Fizjologii Układu Nerwowego Instytutu Psychiatrii i Neurologii w Warszawie)
Fragment:
Badania nad alkoholizmem sprawiają wiele trudności, między innymi z powodu etycznych ograniczeń w prowadzeniu badań klinicznych u ludzi. Poszukiwanie nowych leków zmniejszających picie jest jednym z głównych celów w badaniach nad uzależnieniem alkoholowym. Ocena skuteczności takich leków w testach przedklinicznych wymaga zastosowania odpowiednich modeli zwierzęcych naśladujących zaburzenia charakterystyczne dla alkoholizmu ludzi. Opracowanie takiego modelu jest niezwykle trudne, ponieważ zwierzęta na ogół unikają alkoholu z powodu jego działań awersyjnych, najczęściej wywołanych smakiem i zapachem.
W wyniku hodowli i długotrwałej selekcji pod kątem określonego fenotypu otrzymano linie szczurów z utrwalonym, zwiększonym piciem alkoholu. Zwierzęta te wwarunkach swobodnego wyboru między roztworem alkoholu etylowego (8-10%) i wody wypijają duże ilości (≥5,0g/kg/24h) czystego etanolu. Takie linie szczurów otrzymane poprzez genetyczną selekcję pozyskano w niewielu laboratoriach badawczych. Do najbardziej znanych należą ALCO alcohol/nonalcohol (AA/ANA) (19), Alcohol Preferring/Nonpreferring (P/NP) (34); UChB/UChA (University of Chile) (37); HAD/LAD (High/Low/Alcohol Drinking) (34) i sP/NSP (Sardinian Alcohol – preferring/nonpreferring (20). Picie alkoholu przez szczury linii P, HAD, sP, i AA często przewyższa 5 g/kg/24h, spełniając tym samym zasadnicze, umowne kryterium zwierzęcego modelu uzależnienia od alkoholu. Szczury pijące co najmniej 5 g/kg/24h czystego etanolu określa się jako wysoko preferujące alkohol. Linie zwierząt wyselekcjonowane genetycznie, które również w warunkach wolnego wyboru piją mniej niż 1 g/kg/24h czystego alkoholu należą do linii niepijących lub mało pijących alkohol. Do takich linii należą: ANA (Alko Non-Alkohol), SnP (Sardinian – non preferring), LAD (Low-Alcohol Drinking), NP (Non-Preferring).
MOTYWACYJNE ASPEKTY SPOŻYWANIA PIWA PRZEZ ZWIERZĘTA LABORATORYJNE (pdf)
Wanda Dyr (Zakład Farmakologii i Fizjologii Układu Nerwowego Instytutu Psychiatrii i Neurologii w Warszawie)
Fragment:
Wobec zmasowanego spożycia piwa przez ludzi podjęcie badań nad strukturą jego spożycia stało siê pilną potrzebą. Masowe spożycie piwa może być poważną przyczyną rozwoju alkoholizmu i uzależnienia. W testach prowadzonych na szczurach wykazano, że zwierzęta te przebywając w swoich macierzystych klatkach piją znacznie więcej piwa o stężeniu (2,7%) i (5%) w porównaniu do czystych roztworów etanolu tej samej mocy. Konsumpcja piwa 2,7% była większa niż piwa 5%. W warunkach 30-min sesji szczury piją więcej piwa 2,7% ni¿ 3,85% i więcej piwa 3,85% niż 5%.