Przepisy mięsne ilustrowane
Napisane: 22 mar 2013, o 10:57
Bardzo sugestywna praca niemieckiego grafika, Denisa Beckera. Przepisy dań z mięsa i jaj zestawione ze zdjęciami zwierząt "hodowlanych". Tutaj artykuł w Spieglu: http://www.spiegel.de/unispiegel/wunder ... 87054.html Pozwoliłem sobie przetłumaczyć jeden z przepisów:
Żeberka wieprzowe z aromatycznym ryżem
Składniki:
2 kg żeberek wieprzowych
250 g ryżu
750 ml bulionu drobiowego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 pęczek pietruszki
1 owoc granatu
2 łyżki grubej soli morskiej
Sposób przyrządzenia:
Świnie stłoczyć po kilkadziesiąt tysięcy w ciemnej chlewni i tuczyć 4-6 miesięcy, aż będą gotowe do uboju.
Dla szybszego przyrostu masy i w celu zapobieżenia chorobom dodawać do paszy antybiotyki i inne leki.
Po osiągnięciu odpowiedniej masy świnię ogłuszyć, poderżnąć gardło i wykrwawić. Odkroić miejsca otwartych ran i infekcji.
Żeberka wieprzowe z aromatycznym ryżem
Składniki:
2 kg żeberek wieprzowych
250 g ryżu
750 ml bulionu drobiowego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 pęczek pietruszki
1 owoc granatu
2 łyżki grubej soli morskiej
Sposób przyrządzenia:
Świnie stłoczyć po kilkadziesiąt tysięcy w ciemnej chlewni i tuczyć 4-6 miesięcy, aż będą gotowe do uboju.
Dla szybszego przyrostu masy i w celu zapobieżenia chorobom dodawać do paszy antybiotyki i inne leki.
Po osiągnięciu odpowiedniej masy świnię ogłuszyć, poderżnąć gardło i wykrwawić. Odkroić miejsca otwartych ran i infekcji.