WITAM
K.Biernacka napisał(a):Ja już odpowiedziałam na pytanie dlaczego uważam, że ten temat pasuje do Off-topic, ale powiem jeszcze raz: nie podałeś żadnych wiarygodnych źródeł poza artykułem, który każdy może wyciągnąć z rękawa i książką jednego autora, który jest zwolennikiem tej teorii. Nie jest to więc żaden powód, żeby dawać wiarę teorii o zależności równowagi kwasowo-zasadowej organizmu od pokarmów dzielących się na kwaso i zasadotwórcze...
K.Biernacka napisał(a):Radku, owszem dieta ma dużo wspólnego ze stanem zdrowia, ale w obiegu jest też olbrzymia ilość teorii na temat odżywiania, które nie znajdują żadnego potwierdzenia w uznanych badaniach. Teoria diety, która wpływa na równowagę kwasowo-zasadową organizmu najwyraźniej należy do takich nieuzasadnionych pomysłów,...
K.Biernacka napisał(a):Radek, byłabym co najmniej ostrożna z tą oczywistością zakwaszania ciała i diety rzekomo utrzymującej równowagę kwasowo-zasadową....
Przecież takie pojęcia jak równowaga kwasowo- zasadowa ustroju , Izohydria , równanie Hendersona--Hasselbalcha ,efekt Bohra , kwasica , zasadowica to czyste podręcznikowe pojęcia , temat wykładów itd - począwszy od zawodowych szkól gastronomicznych kończąc na studiach podyplomowych i doktoranckich rożnych kierunków studiów.
To podstawy m.in.: lekarzy i studentów kierunków medycznych np.:Biochemia Harpera
Rozdział 3.Woda i pH —Victor W. Rodwell str 26
http://www.scribd.com/doc/15196167/Bioc ... -965-stronW skrócie :
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... nPk2dqjaDQhttp://biochigen.slam.katowice.pl/podrecznik/9.pdfCzy choćby do chemii medycznej
http://www.fizjoterapeutom.pl/artykuly/4/Biochemia.html To samo tyczy się przedmiotu Żywienia Człowieka.
Równowaga kwasowo−zasadowa to podstawowy temat podręczników i wykładów .Dlatego dziwi mnie przeniesienie tego tematu do off-top - coś niespotykanego (
przeniesienie z teamu Zdrowie do Off-topic).
Przecież zaburzenia równowagi kasowo - zasadowej np.: w postaci kwasicy jest to "chleb powszedni"- codzienność , bardzo często występująca i diagnozowana.
Objawy tego stanu są wymieniane w podręcznikach do znudzenia i to samo tyczy się typowych chorób wynikających z przedłożonego i występującego przez lata stanu kwasicy .
Do tego dochodzi jeszcze kwestię wysiłku fizycznego - ale to dotyczy mocno aktywnych osób i jest szeroko omawiana przez medycynę sportową.
Jeszcze kilka, jeżeli nie kilkanaście czynników wpływa na utrzymywanie tej równowagi dlatego ważne jest aby wpływać na jej stan właśnie żywieniem - umiejętnym ( ta kwestia jest także na okrągło powtarzana ).
Wegan i wegetarian to dotyczy w takim samym stopniu zwłaszcza wśród tych ,którzy gustują w komercyjnej przetworzonej żywności , słodyczach , alkoholu itp. do tego mało ruchliwy tryb życia. Trzeba pamiętać o silnie kwasotwórczych zbożach ,orzechach , nasionach i nie jednokrotnie minimalne ilości warzyw i owców nie rekompensują dużej ilości tych pierwszej .
Często weganie wegetarianinie na puszkowym, mrożonym itp.komercyjnych potrawach dziwą się ,że nie pozytywnych efektów takiego sposobu żywienia .
No i nie będzie - straty (wyciek-drenaż) podczas przetwarzania żywności np. minerałów np.: zasadotwórczych są olbrzymie, nie wspominając już o witaminach - a potem po latach zdziwienie ,że występuje kwasica lub co gorsza choroby z niej wynikające.
Oczywiście jest zapewne lepiej niż wśród przeciętnej grupy
"grilowo - hamburgerowo-bułkowo - niewiadomo co".
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY