Smalec w Wikipedii
czy ktos z was moglby dorzucic do tego artykulu jakies uczone przypisy mowiace o tym, ze smalec jest niezdrowy?
bo na razie artykul wyglada jak reklama zdrowotnych wartosci smalcu:
"Głównym składnikiem smalcu (ponad 99%) są tłuszcze, wśród których przeważają nasycone, choć wbrew obiegowym opiniom zawiera on też sporo tłuszczy nienasyconych, których udział może dochodzić nawet do 40%. Udział nienasyconych kwasów tłuszczowych zależy od paszy, którą były karmione zwierzęta, z których wytopiono smalec oraz od sposobu wytapiania. Oprócz tego smalec zawiera zwykle także niewielkie ilości cholesterolu oraz ślady soli mineralnych i fragmenty tkanek miękkich (mięśni, skóry, itp.) zwierząt, z których został wytopiony. Dotyczy to zwłaszcza smalcu ze skwarkami.
Dieta wysokotłuszczowa [edytuj]
W 2001 roku stwierdzono, że tłuszcze nasycone (w maśle, smalcu, śmietanie, wieprzowinie, kiełbasie, drobiu, itp.) nie szkodzą osobom z predyspozycjami do raka piersi po menopauzie.[1]."
( i na tym koniec, zero informacji o szkodliwosci)