Post 2 lip 2017, o 12:49

David Carter 136 kg kolos, obrońca NFL weganinem.

:o

136kg NFL star explains how a vegan diet has saved his career, 13.08.2015.
http://www.news.com.au/sport/sports-lif ... 3b5128e997
Obrazek
Przed przejściem na weganizm zmagał się z zapaleniem ścięgien oraz stracił czucie w trzech palcach dłoni co traktował jako konwencjonalny ból obrońców NFL. Na weganizm postanowił przejść już następnego dnia po obejrzeniu film dokumentalnego o weganizmie , z którego dowiedział się, iż mleko powoduje pewne typy zapaleń ścięgien.

Jak podkreśla w ciągu 4 tygodni od przejścia na weganizm stracił 18 kg i natychmiast wzrosła szybkość na torze , wytrzymałość oraz siła.

Od momentu przejścia na weganizm stara się spożywać dziennie ok 10 tys kal. przy udziale ok.540 gr. białka.
Podczas przygotowań do sezonu jego wegański jadłospis obejmował 5 głównych posiłków oraz 4 koktajle składające się z nasion słonecznika oraz fasoli cannellini (to drobniejsza odmiana białej fasoli u nas prawie wszędzie dostępna - nieco większa od tej najdrobniejszej tzw. fasolki navy). W sumie wychodzi 9 oddzielnych posiłków.
Posiłki wyglądały następująco:
1. Owsianka, białko konopne, banany, jagody.
568ml w.w. koktajlu z bananami, truskawkami i spiruliną
2. Pełnoziarnisty ryż z czarną fasolą z serkiem z nerkowców i awokado (np. w postaci sosu(
koktajl j.w.
3. zestaw jak pod 2.
koktajl
4. Kuskus z cebulą i czosnkiem oraz szpinak z papryką
koktajl
5. nie podane w tekście ale zapewne jakaś kombinacja j.w.


Więcej szczegółów doczytacie m.in. w linku powyżej i w sieci.
Dodam tylko, że na weganizm przeszedł w 2013 r. w walentynki.
Obrazek

pzdr.