Posty: 86
Dołączył(a): 28 kwi 2011, o 06:25
Re: Co każdy weganin o B12 wiedzieć powinien
Chlać tę soję czy kupić sobie tablety?
Tu rozmawiamy o problemach i wiarygodnych rozwiązaniach problemów zdrowotnych. Mile widziane informacje o nowych badaniach dotyczących weganizmu i składnikach odżywczych. Zwolennicy paramedycyny mogą liczyć na zdecydowaną reakcję.
Posty: 86
Dołączył(a): 28 kwi 2011, o 06:25
Absorption of B12 drops dramatically as the dose goes up, so if you are supplementing just once a day, you need a fairly high amount—at least 10 ug per day. (If you have been vegan for a while and haven’t been supplementing, you may need much more.) It’s important to choose a supplement that can be chewed or allowed to dissolve beneath the tongue
Posty: 86
Dołączył(a): 28 kwi 2011, o 06:25
By w pełni cieszyć się zaletami tej diety, weganie powinni stosować się do jednego z następujących zaleceń:
1. spożywać produkty wzbogacane w witaminę B12 dwa lub trzy razy dziennie tak, aby przyjąć dziennie 3 mikrogramy tej witaminy,
2. przyjmować raz dziennie suplement z przynajmniej 10 mikrogramami witaminy B12,
3. przyjmować raz w tygodniu suplement dostarczający przynajmniej 2000 mikrogramów witaminy B12.
Jeśli polegamy na żywności wzbogacanej w witaminę B12, powinniśmy uważnie czytać etykiety produktów, aby upewnić się, iż otrzymujemy wystarczającą jej ilość. Dla przykładu, jeśli wzbogacany sok zawiera 1 mikrogram B12 w butelce, powinniśmy wypijać dziennie 3 butelki takiego soku, by dostarczyć sobie odpowiednią ilość tej witaminy. Niektórzy oczywiście mogą uznać, iż suplementacja witaminy B12 jest dla nich wygodniejsza i tańsza.
Posty: 233
Dołączył(a): 8 lis 2010, o 08:31
Lokalizacja: Warszawa
poranek napisał(a):W litrze napoju sojowego znajduje się 3,8 mikrograma B12. Czyli pijąc regularnie 6 litrów na tydzień powinienem zaspokoić zapotrzebowanie z małą nadwyżką.
Ale dla pewności lecę po tabletki.
Posty: 289
Dołączył(a): 14 lut 2010, o 11:36
Posty: 42
Dołączył(a): 13 lut 2009, o 01:04
Lokalizacja: Lond
Posty: 289
Dołączył(a): 14 lut 2010, o 11:36
...Całkowite stężenie witaminy B12 jest obecnie podstawowym testem diagnostycznym w wykrywaniu jej niedoborów. Jest to oznaczenie w pełni zautomatyzowane, wykonywane technikami immunometrycznymi. Wartości referencyjne całkowitego stężenie witaminy B12 mieszczą się w przedziale 200 – 900 pg/ml.(150 – 666 pmol/l) Stężenie <200 pg/ml (<150 pmol/l) jest generalnie uważane za obniżone.
W diagnostyce laboratoryjnej stosowanie są także oznaczenia kwasu metylomalonowego i homocysteiny. Jako markery metaboliczne ulegają podwyższeniu w przypadku niedoboru witaminy B12 i są to generalnie parametry uważane za bardziej czułe w ocenie zasobów ustrojowych tej witaminy niż całkowite stężenie kobalaminy w surowicy. Stężenie kwasu metylomalonowego w surowicy jest parametrem czułym w oznaczaniu niedoboru witaminy B12, jednakże cechuje się́ wysokim kosztem i ulega podwy szeniu w niewydolności nerek.
Podwyższone stężenie homocysteiny również poprzedza kliniczne objawy niedoboru witaminy B12. Nie jest to jednak parametr swoisty dla tego typu niedoborów gdyż jego podwyższony poziom występuje też w niedoborze kwasu foliowego, witaminy B6 oraz w niewydolności nerek....
Najszerzej stosowanym i najbardziej dostępnym badaniem jest oznaczanie st ́ ̋enia witaminy B12. Istnieje jednak szereg zastrzeżeń, a w tym:
– Oznacza się stężenie całkowitej, a nie czynnej biologicznie witaminy B12 (około 80% witaminy B12 jest związane z hapotokoryną i kompleks nie jest wychwytywany przez receptory tkankowe, czyli jest biologicznie nieczynny)
-Stężenie nie wykazuje jednoznacznej korelacji ze stanem klinicznym
-Istnieje szeroka "szara stref" pomiędzy wartościami prawidłowymi i obniżonymi
-Oznaczenie wprawdzie jest zautomatyzowane, ale dwuetapowe, wymaga procesu przygotowawczego i tym samym wpływa na szybkość pracy analizatora.
Istotny klinicznie niedobór witaminy B12 może wystąpić przy prawidłowym stężeniu całkowitej B12 w surowicy,co może wynikać z niedostatecznej ilości TCII – jej transportera, stanowiącego o ilości czynnego kompleksu kobalamina-TCII. Jest to argument nieprzemawiający za koniecznością wprowadzenia swoistego parametru przydatnego do wykrywania niedoborów tylko aktywnej frakcji witaminy B12 tj. związanej z transkobalamina.(1,3,4,6,8 )...
...Jednym z charakterystycznych wskaźników niedoboru witaminy B12 jest średnia objętość krwinki czerwonej (MCV),która u osób zdrowych waha się w granicach 82 – 92 ft,a w omawianym typie niedokrwistości wzrasta do >100 ft,wartości wybitnie wysokie to >110 ft, jednak ustalenie rzeczywistej wartoÊci odcięcia dla MCV jest bardzo trudne.
Nawet wartości >94 ft mogą nasuwać podejrzenia niedoboru witaminy B12 i powinny być weryfikowane i monitorowane. Inna konsekwencją niedoboru kobalaminy jest podwyższony poziom homocysteiny, będącym prawdopodobnym czynnikiem ryzyka miażdżycy, zakrzepicy, żylnej, czy choroby Alzheimera. Może wystąpić homcysteinuria i acyduria metylomalonowa ....
Posty: 289
Dołączył(a): 14 lut 2010, o 11:36
Jak organizm reaguje na niedobór witaminy B12?
Hematologiczne objawy niedoboru witaminy B12
Do ogólnych objawów należą: osłabienie i szybka męczliwość, spadek koncentracji i uwagi, bóle i zawroty głowy, zażółcenie skóry i błon śluzowych, w ciężkiej postaci również tachykardia i duszność [12].
W badaniu morfologii stwierdza się niedokrwistość megaloblastyczną: zmniejszenie stężenia hemoglobiny, podwyższona średnia objętość krwinki, neutropenia, trombocytopenia, pancytopenia, obecność hipersegmentacji jąder komórkowych [11].
...Ciekawostką jest, że niektóre niezwierzęce produkty, np. grzyby, glony, spirulina, pędy bambusa oraz niektóre warzywa mogą zawierać analogi witaminy B12. Są one jednak nieaktywne biologicznie i nie mogą uchodzić za źródło kobalaminy w diecie człowieka.
Podobnie jest z produktami zanieczyszczonymi lub fermentowanymi przez bakterie w procesie produkcji, np. tempeh, tajski sos rybny. Mogą one zawierać pewne ilości witaminy B12, jednak stopień jej wchłaniania z takich produktów jest wątpliwy [7]. Choć tego typu produkty budzą duże zainteresowanie oraz są przedmiotem licznych badań, de facto nie stanowią źródła witaminy B12 dla ludzi...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości