Posty: 1374
Dołączył(a): 3 wrz 2008, o 13:10
Lokalizacja: Kraków
Re: Co to znaczy "zdrowa dieta"
fragmenty:
Jedna trzecia nowotworów ma związek ze złym odżywianiem. Ryzyko zachorowania można więc obniżyć, uważając na to, co się je. Jednak nie wszystko jest tak zdrowe, jak się wydaje. W tym roku prof. David Khayat, szef oddziału onkologii w paryskim szpitalu La Pitié-Salpetriere, wydał książkę "Le Vrai Régime anticancer" ("Prawdziwa dieta antynowotworowa"), która na razie ukazała się we Francji. Obalił w niej kilka teorii na temat zdrowego odżywiania.
Chemia w owocach
Choć Woody Allen twierdzi, że jedzenie surowych brokułów utrzymuje go w świetnej kondycji, według dr. Khayata pięć porcji warzyw i owoców każdego dnia może sprzyjać rozwojowi raka. Prawie 70 proc. szkodliwych substancji z zanieczyszczonego środowiska pochodzi właśnie z nich. To głównie środki ochrony roślin i pestycydy. Na czarnej liście przeładowanych nimi roślin są: papryka, por, sałata, mandarynki, truskawki i winogrona. Mniej zanieczyszczeń jest w marchwi, ziemniakach, cykorii, ogórkach, brzoskwiniach, bananach oraz jabłkach. Nie możemy jednak zrezygnować z tych roślin, bo potrzebujemy związków, które zawierają. Prof. Khayat zaleca więc mycie ich mydłem i obfite spłukiwanie wodą. Najlepiej kupować warzywa i owoce z ekoupraw. Suplementy diety nie są w stanie ich zastąpić. Witaminy i minerały organizm lepiej wchłania z jedzenia, a nie z tabletek.
Mięso pod lupą
Lekarze od dawna odradzają jedzenie czerwonego mięsa. Ich zdaniem może przyczyniać się do rozwoju raka jelita grubego. Dr Khayat uważa, że to mit. Swoją teorię opiera na podstawie badania przeprowadzonego przez amerykańskich naukowców. Wzięli oni pod lupę dietę Adwentystów Dnia Siódmego, którzy są wegetarianami. Okazało się, że ryzyko rozwoju raka jelita grubego jest u nich takie samo, jak u osób jedzących mięso. Do tego samego wniosku doszli autorzy badania opisanego w czasopiśmie "Journal of National Cancer Institute" w 2007 roku. Od roku 1992 do 1998 monitorowali dietę prawie 500 tysięcy Europejczyków. Okazało się, że to nie czerwone mięso ma właściwości rakotwórcze, ale sposób jego przyrządzania.
Groźne są krwiste steki, kaszanka i befsztyk tatarski. W krwi zwierząt mogą się bowiem znajdować bakterie odpowiedzialne za rozwój niektórych nowotworów. Dlatego wieprzowinę czy wołowinę przed przyrządzeniem najlepiej posolić, a potem obficie spłukać wodą. Lepiej też zrezygnować z grillowania mięsa lub przynajmniej robić to na specjalnych tackach i w bezpiecznej odległości od ognia, czyli co najmniej 10 centymetrów. Kiedy karkówka ma kontakt z płomieniem, którego temperatura może osiągnąć nawet 500 st. C, powstają substancje rakotwórcze.
Skonfrontowałam to ze Stanowiskiem Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetyków z 2009r:
odnośnie wskaźnika zachorowań:
Ogólny wskaźnik zachorowań na raka jest niższy u wegetarian w porównaniu do ogółu społeczeństwa i nie ogranicza się do nowotworów związanych z paleniem tytoniu. Dane z Badania Zdrowia Adwentystów wykazały, że niewegetarianie mieli zdecydowanie zwiększone ryzyko zarówno raka jelita grubego jak i raka prostaty w porównaniu z wegetarianami, natomiast nie stwierdzono znaczących różnic w ryzyku raka płuc, piersi, macicy czy żołądka pomiędzy wegetarianami a niewegetarianami po skorygowaniu względem wieku, płci i palenia tytoniu [98].
odnośnie zależności między spożyciem warzyw i owoców a występowaniem nowotworów:
Dieta wegetariańska zapewnia różnorodność czynników chroniących przed rakiem [144]. Badania epidemiologiczne konsekwentnie wykazują, że regularne spożycie owoców i warzyw jest mocno powiązane ze zmniejszonym ryzykiem niektórych nowotworów [108,145,146].(...)
Według raportu Światowej Fundacji Badań nad Rakiem (World Cancer Research Fund) [143], owoce i warzywa mają właściwości ochronne przeciwko rakowi płuc, jamy ustnej, przełyku i żołądka i w mniejszym stopniu przeciwko nowotworom zlokalizowanym w innych częściach ciała. Regularne spożywanie roślin strączkowych również zapewnia pewien stopień ochrony przed rakiem żołądka i prostaty [143].
odnośnie zależności między spożyciem mięsa a występowaniem nowotworów:
Spożywanie czerwonego mięsa i wędlin jest konsekwentnie wiązane ze zwiększeniem ryzyka raka jelita grubego [143].
Dla ludzkiego zdrowia z pewnością ważne jest skąd pochodzą warzywa i owoce i jeśli ktoś je ciała zwierząt istotne dla jego zdrowia może okazać się sposób ich przetworzenia. Natomiast wnioski stanowiska całego stowarzyszenia dietetyków analizujących dostępne badania są jednak sprzeczne z wnioskami Khayata a nie opierają się przecież na mitach. W związku z tak obciążającymi badaniami, promowanie jedzenia czerwonego mięsa wydaje się być zupełnie nieodpowiedzialne.
Naturalnie, mówimy tu o zdrowej diecie w kontekście brania pod uwagę tylko zdrowia i życia ludzi. Chcąc rozmawiać o zdrowej diecie w kontekście praw ludzi i innych zwierząt - rozmawiamy o tym jak wyglądać powinna dieta wegańska, w ramach której można nie tylko zdrowo żyć, ale nawet - jak widać ze Stanowiska ADA - nawet działać profilaktycznie odnośnie niektórych chorób. Nie należy oczywiście mylić tego z "dietą cud", ale skoro badania wskazują że dieta wegańska odpowiednio ułożona może być zdrowa, a wiemy na pewno, że równocześnie nie jest żerowaniem na cierpieniu i śmierci zwierząt - wybór jest oczywisty.