Strona 13 z 15

Re: Co to znaczy "zdrowa dieta"

PostNapisane: 25 lut 2012, o 17:47
przez alois
Kukis napisał(a):Najwyraźniej mam szczęście, bo dla mojego organizmu jest zdrowa (biegam maratony, nie choruję, nie mam nadwagi/niedowagi).


Zazdroszczę :) Czasami się zastanawiam, jak duże znaczenie w ogóle ma dieta dla naszego zdrowia. Często zdarza się przecież, że w pełni zdrowe są osoby nie odżywiające się raczej wzorcowo, a ludzie przestrzegający wszystkich zaleceń chorują, mają mało energii, czy nawet umierają na jakieś nowotwory. Może największe znaczenie ma to, ile nasz organizm jest w stanie wyciągnąć z takiej diety, ile składników przyswoić i skutecznie wykorzystać, bo możemy dostarczać wszystkiego odpowiednio, a jak organizm tego nie potrafi wykorzystać to i tak nic nam super-zdrowa dieta nie pomoże :/

Re: Co to znaczy "zdrowa dieta"

PostNapisane: 25 lut 2012, o 19:53
przez alois
Właśnie dostałam link do wykładu Gary'ego Yourofsky z programu "Zostań wege na 30 dni" - http://www.youtube.com/watch?v=t3DPCQjl ... r_embedded

Z wykładu jednoznacznie wynika, że weganizm to najzdrowsza dieta i że nic więcej nie jest nam potrzebne poza pokarmem roślinnym :[
Argumenty też całkiem przekonujące. Gość robi naprawdę dobrą robotę, ale tu chyba trochę nie przemyślał sprawy :/

Swoją drogą zadziwiło mnie bogactwo wegańskiego jedzenia w USA! Jeśli wszystko mają suplementowane wit. D i B12 to może faktycznie nie straszne im niedobory :)

Re: Co to znaczy "zdrowa dieta"

PostNapisane: 26 lut 2012, o 05:42
przez poranek
alois napisał(a):Z wykładu jednoznacznie wynika, że weganizm to najzdrowsza dieta


Więc ten wykład o kant dupy potłuc.

Re: Co to znaczy "zdrowa dieta"

PostNapisane: 26 lut 2012, o 10:12
przez neofelis
A wapń suplementujesz czy dostarczasz w diecie?
Na omega 3 zamówiłam sobie właśnie olej lniany


Nie suplementuję - jeżeli chodzi o omega 3 to duża łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego dodana do koktajlu czy soczku jest podobno wystarczająca, ważne żeby jeść je na zimno, bo obróbka cieplna niszczy te wartości. Możesz też jeść 2 łyżki dziennie oleju lnianego, ale siemię jest tańsze i bardziej wartościowe niż olej. Włoskie orzechy też są dobrym źródłem, ale musiałabyś ich zjeść 7 dziennie żeby sobie zapewnić odpowiednia ilosć omega 3.

Wapń - mleko sojowe, woda mineralna z dużą zawartością wapnia(ale do dwóch szklanek!! nie wolno się opijać wysoko mineralizowanymi wodami), warzywa(zwłaszcza natka, jarmuż, kapusty, sałaty), owoce(pomarańcze, figi suszone), strączki (zwłaszcza cieciorka, fasola biała), produkty pełnoziarniste tez maja sporo wapnia, migdały.

Tak naprawdę jak spojrzysz na piramidę wegańskiego żywienia to ona jest dobrym punktem wyjścia do komponowania diety bez niedoborów. Na pewno nie można polegać na jednym produkcie tylko. Raczej chodzi o różnorodność - ziarnko do ziarnka i w ciągu całego dnia pochłoniesz to co trzeba:)

Re: Co to znaczy "zdrowa dieta"

PostNapisane: 26 lut 2012, o 15:14
przez K.Biernacka
A propos omega 3, warto przeczytać tekst Virginii Messiny opisujący jak to jest z tymi kwasami tłuszczowymi "More on Omega-3 Fats in Vegan Diets", a w skrócie, pytanie i odpowiedź pod tym tekstem:
Hi Ginny,
Thanks for your wonderful blog. As far as ALA goes, do you think Jack Norris's veganhealth.org recommendation of 1 tsp ground flaxseed per day is enough? Or would you suggest more?
Just wanted to get your opinion.Mark

Messina: I think that Jack's recommendation is based on the idea that people will be getting ALA from some foods but maybe not meeting needs unless they make a concerted effort to eat at least one good source per day. So his recommendation is meant to give your ALA intake a good boost but not necessarily provide the total amount that you need. So if this were your only source of ALA, I'd recommend more.


A jeśli ktoś twierdzi, że wie jaka jest najlepsza dieta na świecie dla człowieka, to radziłabym włączyć radar sceptycyzmu ;)

Re: Co to znaczy "zdrowa dieta"

PostNapisane: 27 lut 2012, o 16:34
przez alois
K.Biernacka napisał(a):Messina: I think that Jack's recommendation is based on the idea that people will be getting ALA from some foods but maybe not meeting needs unless they make a concerted effort to eat at least one good source per day. So his recommendation is meant to give your ALA intake a good boost but not necessarily provide the total amount that you need. So if this were your only source of ALA, I'd recommend more.


Czyli jeśli dobrze zrozumiałam, ta łyżka siemienia dziennie to może być zbyt mało jeśli nie mamy żadnych innych źródeł omega 3?
Myślę, że olej lniany do sałatek w takim razie nie zaszkodzi :)


K.Biernacka napisał(a):A jeśli ktoś twierdzi, że wie jaka jest najlepsza dieta na świecie dla człowieka, to radziłabym włączyć radar sceptycyzmu ;)


A czy lektura o "china study" nie dostarcza również takich wniosków, opierając się na mocnych dowodach?
Właściwie czytałam tylko recenzje tej książki jak dotąd, więc nie wiem, ale wydaje mi się, że może być dobrym argumentem za zdrowotnością diety wegańskiej:)

Re: Co to znaczy "zdrowa dieta"

PostNapisane: 27 lut 2012, o 16:42
przez alois
neofelis napisał(a): woda mineralna z dużą zawartością wapnia(ale do dwóch szklanek!! nie wolno się opijać wysoko mineralizowanymi wodami),


Dobrze wiedzieć, bo właśnie zaczęłam nawadniać się intensywnie Muszyną :)

neofelis napisał(a):Tak naprawdę jak spojrzysz na piramidę wegańskiego żywienia to ona jest dobrym punktem wyjścia do komponowania diety bez niedoborów. Na pewno nie można polegać na jednym produkcie tylko. Raczej chodzi o różnorodność - ziarnko do ziarnka i w ciągu całego dnia pochłoniesz to co trzeba:)


Właśnie analizuję tą piramidę, ale jakoś nie wyobrażam sobie pochłonąć taką ilość zalecanych porcji wszystkiego dziennie!
Choć może gdyby odstawić wszystkie słodycze i inne (zdarzające się niestety) junk food to byłoby to całkiem realistyczne :)
Zaczynam nad sobą pracować :P Dziś w pracy zamiast ciasteczek zajadałam suszone figi :)))

Re: Co to znaczy "zdrowa dieta"

PostNapisane: 27 lut 2012, o 16:54
przez alois
Jeszcze kilka pytań, które mnie nurtują. Być może ktoś będzie potrafił odpowiedzieć?

Jak to jest z kiełkami warzyw strączkowych?
Bo znalazłam informacje w tabelach wartości odżywczych, że np. gotowana soczewica ma dużo białka, a w opisie kiełków soczewicy już tego białka (i kilku innych rzeczy) nie ma. Rozumiem, że ten opis z tabeli dotyczy samych zielonych kiełków, a nie zjadania całego skiełkowanego ziarna. Bo tak na zdrowy rozum białka powinno być chyba tyle samo w surowych co w ugotowanych ziarnach??

Czy jest sens zalewać kiełki lub pestki i orzechy czy też musli wodą zmineralizowaną zamiast zwykłej z kranu?
Bo tak sobie kombinuję, że może jak namoczę sobie swoje ziarenka w wysoko zmineralizowanej wodzie to one te minerały wchłoną razem z wodą i będą wartościowsze? :)

No i zastanawiam się jeszcze nad kwestią zdrowotną jedzenia strączkowych z puszki - dużo to szybsze i wygodniejsze, więc kusi ;) Aczkolwiek jedzenie z puszek raczej nie cieszy się dobrą sławą, więc czy regularnie korzystając z takich gotowców nie zaszkodzimy sobie?

Re: Co to znaczy "zdrowa dieta"

PostNapisane: 27 lut 2012, o 21:25
przez neofelis
Dziś w pracy zamiast ciasteczek zajadałam suszone figi ))


Super :)

No i zastanawiam się jeszcze nad kwestią zdrowotną jedzenia strączkowych z puszki - dużo to szybsze i wygodniejsze, więc kusi Aczkolwiek jedzenie z puszek raczej nie cieszy się dobrą sławą, więc czy regularnie korzystając z takich gotowców nie zaszkodzimy sobie?


Jeżeli chodzi o minerały i witaminy to na pewno puszki nie dorównują takim świeżym produktom. Ale nie znaczy że w ogóle nie możesz ich jeść:) Zresztą czerwona soczewica gotuje sie 15 min bez namaczania, cieciorka jakies 2h, ale po namoczeniu, groch w połówkach moczy sie pół godz i tyle go gotujesz

Jeżeli chodzi o Twoje pytania dotyczące kiełków i namaczania orzechów to odesłałabym Cię na jakiś witariański blog - oni tam znają się na takich rzeczach. Na przykład ten - http://surowadieta.blogspot.com/

Re: Co to znaczy "zdrowa dieta"

PostNapisane: 27 lut 2012, o 21:29
przez poranek
neofelis napisał(a):Wapń - mleko sojowe, woda mineralna z dużą zawartością wapnia(ale do dwóch szklanek!! nie wolno się opijać wysoko mineralizowanymi wodami), warzywa(zwłaszcza natka, jarmuż, kapusty, sałaty), owoce(pomarańcze, figi suszone), strączki (zwłaszcza cieciorka, fasola biała), produkty pełnoziarniste tez maja sporo wapnia, migdały.


Ja bym dodał jeszcze sezam. Sto gramów nasion to 975 gramów wapnia, czyli w sumie całe dzienne zapotrzebowanie. Poza tym ma sezam w cholerę żelaza (15 miligramów - znowu prawie 100 %) i cynku (7.5 miligrama - 52 % dziennego zapotrzebowania). Trzy minerały, na które weganie powinni zwrócić szczególną uwagę. Czy istnieje bardziej łaskawy pokarm dla wegan?

Jadam prawie codziennie po 75-100 gramów. Chałwę sobie robię. Lekko podprażony, zmielony sezam plus miód (dla ortodoksów - słód). Popijam sokiem marchwiowym wzbogaconym witaminą C, aby się lepiej żelazo wchłaniało. No i jest smacznie.