Re: Co to znaczy "zdrowa dieta"
Napisane:
19 lut 2010, o 14:58
przez Jędruś
Gzyra i inni, jeżeli uważasz że Instytut Hipokratesa, Terapia Dr. Gersona, Dieta Dr. Budwig i inne, to nie jest dla ciebie wiarygodne źródło, a ośrodki które wyleczyły tysiące pacjentów z chorobami zwyrodnieniowymi w opraciu o dietę surowej żywności są nic niewarte, to dla mnie medycyna konwencjonalna na czele z chemioterapią i radioterapią jest jeszcze mniej wiarygodna.
Dietą surowej żywności leczy się ludzi, ludzi którzy byli poprzednio na diecie termicznie zniszczonej. I to dla mnie wystarcza aby twierdzić, że dieta witariańska jest najlepsza i dla człowieka, i innych gatunków zwierząt. Można dyskutować jak ta dieta ma wyglądać w szczegółach, co z resztą zależy od cech metabolicznych każdej osoby. Nie ma jednej, niezmiennej diety witariańskiej najlepszej dla każdej osoby. Cechą wspólną jest tylko to, że pożywienie nie jest termicznie niszczone, natomiast szczegółowe składniki co do ilości i proporcji w diecie, trzeba dopracować do indywidualnych potrzeb.
Niektóre pozycje naukowe na temat diety surowej żywności jakie można znaleźć w googlu nie mówiąc o Med-Line czy Scifinder
1. Agren, J. J., Tormala, M. L., Nenonen, M. T., Hanninen, O. (1995). Fatty acid composition of erythrocyte, platelet, and serum lipids in strict vegans. Lipids, 30, 365-369.
2. Agren, J. J., Tvrzicka, E., Nenonen, M. T., Helve, T., Hanninen, O. (2001). Divergent changes in serum sterols during a strict uncooked vegan diet in patients with rheumatoid arthritis. British Journal of Nutrition, 85, 137-139.
3. Donaldson, M. S. (2000). Metabolic vitamin B12 status on a mostly raw vegan diet with follow-up using tablets, nutritional yeast, or probiotic supplements. Annals of Nutrition & Metabolism, 44, 229-234.
4. Donaldson, M. S. (in press). Food and nutrient intake of Hallelujah vegetarians. Nutrition & Food Science.
5. Douglass, J. M., Rasgon, I. M., Fleiss, P. M., Schmidt, R. D., Peters, S. N., Abelmann, E. A. (1985). Effects of a raw food diet on hypertension and obesity. Southern Medical Journal, 78(7), 841-844.
6. Gaisbauer, M., Langosch, A. (1990). Raw food and immunity (article in German). Fortschr Med, 108(17), 338-340.
7. Ganss, C., Schlechtriemen, M., Klimek, J. (1999). Dental erosions in subjects living on a raw foods diet. Caries Research, 33, 74-80.
8. Gerson, M. (1978). The cure of advanced cancer by diet therapy: a summary of 30 years of clinical experimentation. Physiol Chem Phys, 10(5), 449-464.
9. Hanninen, O., Kaartinen, K., Rauma, A. L., Nenonen, M., Torronen, R., Hakkinen, A. S., et al. (2000). Antioxidants in vegan diet and rheumatic disorders. Toxicology, 155, 45-53.
10. Hanninen, O., Nenonen, M., Ling, W. H., Li, D. S., et al. (1992). Effects of eating an uncooked vegetable diet for 1 week. Appetite, 19, 243-254.
11. Hanninen, O., Rauma, A. L., Kaartinen, K., Nenonen, M. (1999). Vegan diet in physiological health promotion. Acta Physiologica Hungarica, 86, 171-180.
12. Kaartinen, K., Lammi, K., Hypen, M., Nenonen, M., Hanninen, O., Rauma, A. L. (2000). Vegan diet alleviates fibromyalgia symptoms. Scandanavian Journal of Rheumatology, 29, 308-313.
13. Kenton, L. (1985). Raw energy – nutrition of the future? Nutrition and Health, 4, 37-50.
14. Koebnick, C., Strassner, C., Hoffmann, I., Leitzmann, C. (1999). Consequences of a long-term raw food diet on body weight and menstruation: results of a questionnaire survey. Annals of Nutrition & Metabolism, 43(2), 69-79.
15. Ling, W. H., Hanninen, O. (1992). Shifting from a conventional diet to an uncooked vegan diet reversibly alters fecal hydrolytic activities in humans. Journal of Nutrition, 122, 924-930.
Messina, V. and Burke, K. (1997). Position of the American Dietetic Association: Vegetarian diets. Journal of the American Dietetic Association, 97(11), 1317-1321.
16. Nenonen, M. T., Helve, T. A., Rauma, A. L., Hanninen, O. O. (1998). Uncooked, lactobacilli-rich, vegan food and rheumatoid arthritis. British Journal of Rheumatology, 37, 274-281.
17. Peltonen, R., Ling, W. H., Hanninen, O., Eerola, E. (1992). An uncooked vegan diet shifts the profile of human fecal microflora: computerized analysis of direct stool sample gas-liquid chromatography profiles of bacterial cellular fatty acids. Applied Environmental Microbiology, 58, 3660-3666.
18. Peltonen, R., Nenonen, M., Helve, T., Hanninen, O., Toivanen, P., Eerola, E. (1997). Faecal microbial flora and disease activity in rheumatoid arthritis during a vegan diet. British Journal of Rheumatology, 36, 64-68.
19. Rauma, A. L., Nenonen, M., Helve, T., Hanninen, O. (1993). Effect of a strict vegan diet on energy and nutrient intakes by Finnish rheumatoid patients. European Journal of Clinical Nutrition, 47, 747-749.
20. Rauma, A. L., Torronen, R., Hanninen, O., Verhagen, H., Mykkanen, H. (1995). Antioxidant status in long-term adherents to a strict uncooked vegan diet. American Journal of Clinical Nutrition, 62, 1221-1227.
1. Rauma, A. L., Torronen, R., Hanninen, O., Mykkanen, H. (1995). Vitamin B-12 status of long-term adherents of a strict uncooked vegan diet ("living food diet") is compromised. Journal of Nutrition, 125, 2511-2315.
22. Rauma, A. L., Rautio, A., Pasanen, M., Pelkonen, O., Torronen, R., Mykkanen, H. (1996). Coumarin 7-hydroxylation in long-term adherents of a strict, Uncooked vegan diet. European Journal of Clinical Pharmacology, 50, 133-137.
23. Rauma, A. L., Mykkanen, H. (2000). Antioxidant status in vegetarians versus omnivores. Nutrition, 16, 111-119.
24. Verhagen, H., Rauma, A. L., Torronen, R., de Vogel, N., Bruijntjes-Rosier, G. C., Drevo, M. A., et al. (1996). Effect of a vegan diet on biomarkers of females. Human Experimental Toxicology, 15, 821-825.
25. Koebnick C, Garcia AL, Dagnelie PC, et al. 2005. Long-term consumption of a raw food diet is associated with favorable serum LDL cholesterol and triglyceride but also with elevated homocysteine and low serum HDL cholesterol in humans. J Nutr 135:2372-78.
Pozdr
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty.
Re: Co to znaczy "zdrowa dieta"
Napisane:
20 lut 2010, o 23:52
przez Jędruś
xkidslovefruitx napisał(a): A jeśli chodzi o wszelkie metody "alternatywne" to sprawa jest dość prosta - każda metoda, która przejdzie pomyślnie testy i zostanie uznana za skuteczną staje się po prostu częścią medycyny, a nie żadną alternatywą wobec mniej.Medycyna i inne gałęzie nauki rozwijają się i przyswajają sobie nowe rozwiązania. Wszystkie więc propozycje "alternatywne" to takie, które albo nie przeszły testów, albo nie zostały jeszcze przetestowane. A dlaczego ktoś miałby nie chcieć testować swojej cudownej kuracji na raka? Przecież to gwarantowany Nobel.
Terapię Gersona, mając jego książkę można prowadzić we własnym domu. A jak kogoś stać to może jechać do kliniki.Są opcje do wyboru, domowy lub w klinice. Ceny w konwencjonalnych klinikach prywatnych są podobne, to nie jest argument.
Główny problem to dostęp do ekologicznych warzyw i owoców, najlepsze z własnego ogródka. I ten problem nie tylko dotyczy już chorych ludzi ale nas wszystkich. Zresztą w pierwszym moim poście w tym wątku już o tym pisałem.
Jeżeli używasz wyrażenia medycyna alternatywna to ta inna medycyna nazywa się medycyną konwencjonalną (bazująca na funduszach rządowych pochodzących z podatników, fundusze dawane są przez rząd). Jeżeli fundusze rządowe na opiekę zdrowotną są małe to dostaje ten kto jest bliżej przysłowiowego koryta, czyli medycyna konwencjonalna. Ma wtedy pieniądze i na publikację, i na reklamę i na ubezpieczenie w wypadku niepowodzenia. Ale to wcale nie oznacza że medycyna konwencjonalna jest skuteczniejsza od medycyny alternatywnej.
Podam ci tłumaczenie małych fragmentów z 1 rozdziału książki: Enzymes the key to Health Dr. Loomis’a
....Dietetyka jako nauka jest względnie małolatą w społeczności naukowej, zaliczono ją do osobnej dyscipliny naukowej dopiero w 1934 roku wraz z założeniem Amerykańskiego Instytutu d/s Odżywiania.
Rzeczywiste zainteresowanie opnii publicznej dietetyką zaczęło się dopiero po drugiej wojnie światowej, wtedy gdy pierwsze suplementy dietetyczne były dostępne na rynku. Znaczący wzrost zainteresowania dietetyką miał miejsce 25-30 lat temu (licząc od 1999 roku) wśród decydentów jako próba kontroli przemysłu i zysków ze sprzedaży suplementów, dochodzących rocznie do wielu miliardów dolarów.....
....Powinno być dla każdego oczywiste, że chora osoba potrzebuje bardzo dobrego odżywiania. W rzeczywistości, można by wiele dyskutować, chory pacjent wymaga bardzo specyficznego podejścia aby dać takiemu organizmowi dodatkowe składniki odżywcze, niezbędne dla zwalczenia danego schorzenia. Jakkolwiek, taka postawa wywołuje silny sprzeciw ze strony dobrze usytuowanych grup specjalistów, które dawno temu potraktowały dane schorzenie jako prywatną domenę. Przez następnych 10-15 lat można będzie zauważyć wzrost wysiłków w celu zdobycia kontroli nad praktykami dietetyki klinicznej, oraz ze strony przemysłu wytwarzającego suplementy spożywcze. W rzeczywistości, od wczesnych lat 1980-tych wiele prywatnych przedsiębiorstw wytwarzających suplementy dietetyczne zostało wykupionych przez duże korporacje farmaceutyczne. Aż do tej pory, i pomimo tak jasnej i logicznej definicji tej dziedziny, ta strefa jest podejrzana lub powiązana z dziedziną naszego zdrowia, praktyka stosowania klinicznej dietetyki nadal nie ma szerokiego poparcia ze strony społeczności medyków. Naukowa społeczność próbowała włączyć to w szerokie parametry dziedzin powiązanych z medycyną podobnie jak pielęgniarstwo, farmacja, fizjoterapia i administracja szpitalna. Jakkolwiek, podobnie z fizjoterapią, dietetyka nie rozkwitała ani nie rozwijała się pod takim protektoratem. Istnieją ku temu trzy powody: Dietetyka i fizjoterapia dostarczają usługi, zminiejszające działanie ze strony lekarzy, lub podważają ich wizerunek, pomniejszają ich dochody.....
Dlatego Nobla nie będzie.
Słyszałać o dietetyce klinicznej?
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty