Posty: 612
Dołączył(a): 29 cze 2008, o 14:42
Goździki - najsilniej działające przeciwutleniacze
Tak przynajmniej wynika z poniższego artykułu:
Goździki zapobiegają rakowi i psuciu się żywności
Goździki są najsilniej działającym przeciwutleniaczem wśród przypraw - donoszą hiszpańscy naukowcy z Uniwersytetu Miguela Hernandeza.
Przeciwutleniacze to związki chemiczne, które zapobiegają procesom utleniania. Są one niezwykle ważne w przemyśle spożywczym, ponieważ pozwalają na spowolnienie procesu psucia się żywności. Działanie przeciwutleniaczy doceniła też medycyna - wspierają one bowiem mechanizmy obronne komórek, przeciwdziałając powstawaniu nowotworów.
Szczególnie bogata w przeciwutleniacze wydaje się kuchnia śródziemnomorska - udowodniono już przeciwutleniające właściwości m.in. czerwonego wina czy oliwy z oliwek. Teraz przyszła kolej na zbadanie przeciwutleniających właściwości popularnych w tej kuchni przypraw. W ramach badania opublikowanego przez najnowsze wydanie "Flavour and Fragrance Journal" hiszpańscy naukowcy przeanalizowali działanie oregano, tymianku, rozmarynu, szałwii i goździków.
Choć wszystkie wymienione zioła miały działanie przeciwutleniające, to właśnie goździki radziły sobie najlepiej. Zdaniem autorów badania są one najsilniejszym naturalnym przeciwutleniaczem, a przemysł spożywczy powinien rozważyć częstsze dodawanie goździków do jedzenia.
Źródło: Gazeta Wyborcza
Goździki zapobiegają rakowi i psuciu się żywności
Goździki są najsilniej działającym przeciwutleniaczem wśród przypraw - donoszą hiszpańscy naukowcy z Uniwersytetu Miguela Hernandeza.
Przeciwutleniacze to związki chemiczne, które zapobiegają procesom utleniania. Są one niezwykle ważne w przemyśle spożywczym, ponieważ pozwalają na spowolnienie procesu psucia się żywności. Działanie przeciwutleniaczy doceniła też medycyna - wspierają one bowiem mechanizmy obronne komórek, przeciwdziałając powstawaniu nowotworów.
Szczególnie bogata w przeciwutleniacze wydaje się kuchnia śródziemnomorska - udowodniono już przeciwutleniające właściwości m.in. czerwonego wina czy oliwy z oliwek. Teraz przyszła kolej na zbadanie przeciwutleniających właściwości popularnych w tej kuchni przypraw. W ramach badania opublikowanego przez najnowsze wydanie "Flavour and Fragrance Journal" hiszpańscy naukowcy przeanalizowali działanie oregano, tymianku, rozmarynu, szałwii i goździków.
Choć wszystkie wymienione zioła miały działanie przeciwutleniające, to właśnie goździki radziły sobie najlepiej. Zdaniem autorów badania są one najsilniejszym naturalnym przeciwutleniaczem, a przemysł spożywczy powinien rozważyć częstsze dodawanie goździków do jedzenia.
Źródło: Gazeta Wyborcza