Posty: 440
Dołączył(a): 29 cze 2008, o 15:35
masło czy margaryna
Link wysłałem też Małgosi Rzeszutek.
http://wyborcza.pl/1,75248,7717475,My_c ... aryny.html
pozdr,
--
adam
Tu rozmawiamy o problemach i wiarygodnych rozwiązaniach problemów zdrowotnych. Mile widziane informacje o nowych badaniach dotyczących weganizmu i składnikach odżywczych. Zwolennicy paramedycyny mogą liczyć na zdecydowaną reakcję.
Posty: 440
Dołączył(a): 29 cze 2008, o 15:35
Posty: 1374
Dołączył(a): 3 wrz 2008, o 13:10
Lokalizacja: Kraków
Adam Gac napisał(a):Polecam artykuł, w którym profesor od technologii żywności i żywienia człowieka głosi wyższość masła i smalcu nad tłuszczami roślinnymi.
Link wysłałem też Małgosi Rzeszutek.
Głównym argumentem przeciwników masła i smalcu, czyli tłuszczów zwierzęcych, jest zawarty w nich cholesterol. Jedzenie masła podwyższa nam cholesterol w organizmie, a to oznacza gorszą pamięć, miażdżycę itd.
Posty: 440
Dołączył(a): 29 cze 2008, o 15:35
K.Biernacka napisał(a):Czemu polecasz ten artykuł?
K.Biernacka napisał(a):Fajnie, ciekawa jestem co sądzi o artykule i zawartych w nim tezach z punktu widzenia ludzkiej dietetyki.
K.Biernacka napisał(a):Abstrahując jednak od kwestii na ile dowiedzione są zawarte w wywiadzie tezy, nietrudno zauważyć, że z analizy wad i zalet produktów roślinnych i odzwierzęcych w diecie człowieka wyeliminowano same zwierzęta innych (niż Homo sapiens) gatunków. One nie liczą się tutaj jako czujące istoty, którym bez wątpienia szkodzi wytapianie z nich smalcu, czy przerabianie w maszyny do produkcji mleka. Występują już tylko jako produkt czy surowiec - masło czy smalec.
Posty: 288
Dołączył(a): 14 lut 2010, o 11:36
Posty: 73
Dołączył(a): 24 maja 2009, o 14:16
Posty: 288
Dołączył(a): 14 lut 2010, o 11:36
gzyra napisał(a):.... z prof. Grażyną Cichosz...[/b]
* Cholesterol pokarmowy a zagrożenie miażdżycą 1.pdf
* Aterogenne właściwości tłuszczu mlekowego 2.pdf
* Prozdrowotne właściwości tłuszczu mlekowego 3.pdf
* Antymiażdżycowe działanie mleka 4.pdf
* Zdrowotne skutki substytucji tłuszczu mlekowego 5.pdf
* Oleje roślinne a zagrożenie nowotworami 6.pdf
* MLEKO I PRODUKTY MLECZARSKIE SZANSĄ NA ZAPOBIEGANIE OTYŁOŚCI I CUKRZYCY
* PRZYCZYNY ORAZ ZDROWOTNE KONSEKWENCJE OTYŁOŚCI
* Materiały opublikowane przez Stanford University
* _Mleko i produkty mleczarskie szansa na zapobieganie otyłości i cukrzycy(1).pdf
W dniu 26. 02. 2009r. Waldemar Broś - Prezes Zarządu KZSM Zw. Rew. brał udział w uroczystości uruchomienia nowej linii do produkcji mleka objętego programem SZKLANKA MLEKA w siedzibie firmy MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem.
W uroczystości wzięli udział także: Maria Zwolińska - Radca Generalny w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Władysław Łukasik – Prezes Agencji Rynku Rolnego, Wojciech Boguta - Zastępca Dyrektora Biura Wspierania Konsumpcji ARR , prof. dr hab. Grażyna Cichosz z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Na uwagę zasługuje również wykład prof. dr hab. Grażyny Cichosz z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie o walorach zdrowotnych i odżywczych mleka oraz jego przetworów. Podsumowaniem wykładu było stwierdzenie, że spożywanie mleka i produktów mlecznych ma duże walory zdrowotne.
W dniach 24-25.11.2007 r. odbył się w Olsztynie II Międzynarodowy Kongres Innowacje / Nowe Technologie w Hodowli - Produkcji oraz Profilaktyce Chorób Bydła Mlecznego i Mięsnego. Miejscem spotkania rolników, przedstawicieli firm i wykładowców było Centrum Konferencyjne Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego przy ul. B. Dybowskiego 11.
Podczas uroczystości Prezes Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka Leszek Hądzlik wręczył dyplomy pracownikom nauki za wkład pracy naukowej w rozwój polskiej hodowli bydła i produkcji mleka.
Nagrody otrzymali
...
- prof. dr hab. Sławomir Zduńczyk Katedra Nauk Klinicznych UWM w Olsztynie
- prof. dr hab. Janusz Klupczyński Katedra Hodowli Bydła i Oceny Mleka UWM w Olsztynie
- prof. dr hab. Zbigniew Puchajda Katedra Hodowli Bydła i Oceny Mleka UWM w Olsztynie
- dr hab. Zofia Wielgosz-Groth Katedra Hodowli Bydła i Oceny Mleka UWM w Olsztynie
- dr Maria Czerniewicz Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością UWM w Olsztynie
- prof. dr hab. Grażyna Cichosz Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością UWM w Olsztynie
- dr hab. Mirosław Gornowicz prof. UWM Katedra Mikroekonomii UWM w Olsztynie
...
Posty: 77
Dołączył(a): 28 lut 2011, o 20:11
Posty: 288
Dołączył(a): 14 lut 2010, o 11:36
W tym roku, po raz kolejny, może u nas spaść spożycie masła. Za to coraz więcej kupują go od nas sąsiedzi
– Masło nie jest produktem, którym można zdziałać cuda na polskim rynku – mówi „Rz" Andrzej Grabowski, współwłaściciel grupy Polmlek, czołowej firmy mleczarskiej w kraju.
– Ale oczywiście je produkujemy, nadążając za potrzebami, które w danym momencie pojawiają się na rynku – dodaje.
W ubiegłym roku prawdziwą żyłą złota okazał się dla producentów eksport. Za granicę mogło trafić nawet 32 tys. ton polskiego masła – wynika z analizy opublikowanej przez Agencję Rynku Rolnego (ARR). To o ponad 30 proc. więcej niż w 2010 r., a o niemal 80 proc. niż dwa lata wcześniej. Kupili je od nas głównie Niemcy, Holendrzy, Czesi i Rosjanie.
W jeszcze szybszym tempie rosła wartość sprzedaży zagranicznej masła. Tylko w pierwszych trzech kwartałach 2011 r. wyniosła 119 mln euro. W podobnym okresie 2010 r. była na poziomie 75 mln euro, a w całym 2009 r. wyniosła 40 mln euro.
– Ubiegłoroczny wzrost eksportu masła to efekt wysokich cen na światowych rynkach – mówi Jadwiga Seremak-Bulge z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). Rekord padł w październiku 2011 r. Tona masła kosztowała wówczas 4 tys. euro. Obecnie ceny spadły do poziomu 3,2 – 3,5 tys. euro. – Pomimo obniżki są nadal wysokie. Jesienią 2009 r. tona masła kosztowała 2,5 tys. euro – wyjaśnia Jadwiga Seremak-Bulge. Według prognozy ARR, w 2012 r. mimo spadku cen i umocnienia złotego jego eksport może sięgnąć 34 tys. ton.
Zdecydowana większość masła z naszych mleczarni trafia jednak na rynek krajowy. A ten nie daje firmom powodów do zadowolenia. W 2011 r. spożycie masła mogło wynieść w Polsce 4,2 kg na osobę wobec 4,4 kg w 2010 r. Zdaniem Krystyny Świetlik z IERiGŻ w tym roku może spaść do poziomu 4,1 kg. – Stagnacja dochodów sprawia, że konsumenci stają się bardziej ostrożni w wydawaniu pieniędzy – uważa Świetlik. Masłu szkodzą nie tylko wysokie ceny (w ubiegłym roku zdrożało o ponad 8 proc.), ale też rosnąca oferta tańszych margaryn. IERiGŻ podaje, że pod koniec 2011 r. za masmix trzeba było zapłacić średnio ok. 14 zł za kg, o 9 zł mniej niż za kilogram masła.
Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, przyznaje, że w Polsce potrzebna jest kampania promocyjna masła, która pokazałaby, że w odpowiednich ilościach jest ono zdrowe dla organizmu. Tym bardziej teraz, gdy rośnie moda na produkty odtłuszczone. Producenci masła – którego kaloryczność jest wysoka – obawiają się także skutków unijnego nakazu, aby na każdym produkcie spożywczym widniała wartość odżywcza. Wejdzie on w życie pod koniec 2016 roku.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 39 gości