Strona 10 z 10

Re: Co każdy weganin o B12 wiedzieć powinien

PostNapisane: 30 sie 2011, o 21:29
przez poranek
Napoik sojowy z Biedronki. Wzbogacony. Jeden litr zaspokaja 150 % dziennego zapotrzebowania witaminy B12. Picie pięciu litrów tygodniowo powinno zapobiec niedoborom. Ale to wszystko pod jednym warunkiem: że ta witamina wchłania się w 100 %. Jak jest naprawdę?

Chlać tę soję czy kupić sobie tablety?

Re: Co każdy weganin o B12 wiedzieć powinien

PostNapisane: 30 sie 2011, o 23:14
przez gzyra
W tym wątku wcześniej są cytaty z dietetyczki Virginii Messiny, m.in.:

Absorption of B12 drops dramatically as the dose goes up, so if you are supplementing just once a day, you need a fairly high amount—at least 10 ug per day. (If you have been vegan for a while and haven’t been supplementing, you may need much more.) It’s important to choose a supplement that can be chewed or allowed to dissolve beneath the tongue


Właściwie (w innym cytacie) zaleca 100 mcg nawet 4x na tydzień. Te zalecenia są różne, ale moim zdaniem B12 w mleku sojowym jest za mało, żeby pijąc rozsądne ilości mieć odpowiednią podaż B12.

Re: Co każdy weganin o B12 wiedzieć powinien

PostNapisane: 31 sie 2011, o 01:15
przez poranek
Cytat z artykułu, do którego sam podlinkowałem parę postów wyżej (ale ze mnie gapuś):

By w pełni cieszyć się zaletami tej diety, weganie powinni stosować się do jednego z następujących zaleceń:

1. spożywać produkty wzbogacane w witaminę B12 dwa lub trzy razy dziennie tak, aby przyjąć dziennie 3 mikrogramy tej witaminy,

2. przyjmować raz dziennie suplement z przynajmniej 10 mikrogramami witaminy B12,
3. przyjmować raz w tygodniu suplement dostarczający przynajmniej 2000 mikrogramów witaminy B12.

Jeśli polegamy na żywności wzbogacanej w witaminę B12, powinniśmy uważnie czytać etykiety produktów, aby upewnić się, iż otrzymujemy wystarczającą jej ilość. Dla przykładu, jeśli wzbogacany sok zawiera 1 mikrogram B12 w butelce, powinniśmy wypijać dziennie 3 butelki takiego soku, by dostarczyć sobie odpowiednią ilość tej witaminy. Niektórzy oczywiście mogą uznać, iż suplementacja witaminy B12 jest dla nich wygodniejsza i tańsza.


W litrze napoju sojowego znajduje się 3,8 mikrograma B12. Czyli pijąc regularnie 6 litrów na tydzień powinienem zaspokoić zapotrzebowanie z małą nadwyżką.

Ale dla pewności lecę po tabletki.

Re: Co każdy weganin o B12 wiedzieć powinien

PostNapisane: 31 sie 2011, o 07:49
przez Krzysztof - P
Tabletki pewnie są zdrowsze i tańsze, niż 6 (!) litrów napojów sojowych tygodniowo. :D

Re: Co każdy weganin o B12 wiedzieć powinien

PostNapisane: 31 sie 2011, o 16:44
przez gzyra
poranek napisał(a):W litrze napoju sojowego znajduje się 3,8 mikrograma B12. Czyli pijąc regularnie 6 litrów na tydzień powinienem zaspokoić zapotrzebowanie z małą nadwyżką.

Ale dla pewności lecę po tabletki.


Sześć litrów mleka sojowego tygodniowo to bardzo dużo, to ponad trzy szklanki dziennie. Zalecenie 10 mcg B12 dziennie jest minimalne, jak wspominałem, Messina radzi raczej 100 mcg. Greger mówi nawet o 250 mcg dziennie. Moim zdaniem poleganie na samym mleku sojowym jako źródle B12 jest niewygodne, kosztowne i ryzykowne.

Re: Co każdy weganin o B12 wiedzieć powinien

PostNapisane: 27 wrz 2011, o 21:15
przez gzyra
W dziale o zdrowiu pisma Time ukazał się tekst Low Vitamin B12 Linked to Smaller Brains and Cognitive Decline, który mówi o wynikach badań starszych osób z niedoborem B12. Nie ma mowy o weganach, ale warto przeczytać i nie zapominać o suplementacji.

Re: Co każdy weganin o B12 wiedzieć powinien

PostNapisane: 18 paź 2013, o 08:53
przez krzysztof
Cześć :-o

Obecnie w Polsce można już zrobić test na MMA ( jeszcze niedawno niedostępny ) w szeregu placówek - to bardzo dokładny test w przeciwieństwie do konwencjonalnego testu na b12 - analogii mogą maskować niedobór witaminy b12 .
Co warte podkreślenia MMA nazywany jest tzw.:złotym testem ,ponieważ jest najbardziej wiernym markerem metabolicznie aktywnej witaminy B12.
Kwas metylomalonowy (MMA)
http://www.diag.pl/Badanie-Kwas-metylom ... ffd.0.html
Placówki w Polsce
http://www.diag.pl/Nasze-placowki.17.0.html

dokładnie o co chodzi w teście
http://www.labtestsonline.pl/static/tem ... ontent=690
http://www.surawka.webd.pl/index.php?op ... &Itemid=18
http://www.surawka.webd.pl/index.php?op ... &Itemid=18
http://www.surawka.webd.pl/index.php?op ... &Itemid=18
całość
Wszystko o witaminie b12
http://www.surawka.webd.pl/index.php?op ... &Itemid=18

Dzięki testowi można zweryfikować sensowność dotychczasowej suplementacji i dostosować dawkę ,formę suplementu oraz częstotliwość pobierania do rzeczywistych potrzeb organizmu ( można znacznie ograniczyć wydatki - nie wyrzucać pieniędzy w błoto choć może i wiązać się się to z ewentualnym większym wydatkiem ale co najważniejsze efektywnie wykorzystać suplementacje ).

:o

Re: Co każdy weganin o B12 wiedzieć powinien

PostNapisane: 24 paź 2013, o 22:46
przez ann
Mi robiono ten test rok temu, 2 razy (bez mojej sugestii ;) prosiłam o B12, no ale za darmo (w Londynie) i przynajmniej wiem jak to wygląda.

Uważam, że to zbędne badanie.

Na prawdę uważam, że podstawa to badanie witaminy B12,
dopiero w sytuacji kiedy ktoś ma podstawy podejrzewać, że wynik może być błędny z powodu spożywania dużej ilości produktów zawierających analogi B12, można zrobić dodatkowo to badanie

Podam na swoim przykładzie:

próbka pobrana rok temu,
wynik MMA 0.14 (norma - 0 - 0.29)

Powtórka badania po 3 tygodniach, gdyż poprzednie badanie B12 nie wyszło (próbka się zepsuła chyba)
wynik MMA 0.16 (nadal środek normy)
tym razem jest wynik witaminy B12 - 195 ng/L (norma w ng/L wg tego laboratorium 200 - 1000) / po przeliczeniu na pmol/L jest to 147.6
a więc wynik na granicy normy lub poniżej, zależnie od źródła, natomiast samo badanie MMA nie powiedziałoby, że bardzo wskazane jest podniesienie poziomu i dawki witaminy B12

Polecam http://vimeo.com/73890548 wykład
http://www.eioba.pl/a/2jdw/b-12-prawdy-i-mity wywiad

Re: Co każdy weganin o B12 wiedzieć powinien

PostNapisane: 15 gru 2013, o 22:13
przez krzysztof
Cześć :o

Jak najbardziej test na MMA jest bardzo dobrym markerem aktywnej witaminy B12 ( obecnie lepszy jest tylko test na holotranskobalaminę-aktywną b12) .
Zbędny od warunkiem jeżeli spełnia się poniższe zakresy ( pierwsza kolumna ) dla poszczególnych testów diagnostycznych na b12 ( dzięki którym można określić poziom b12 ) wówczas rzeczywiście nie ma potrzeby testu na MMA.
Obrazek

Należy zrozumieć co kryje się pod pojęciem aktywnej b12 (kobalaminy dostępnej biologicznie stanowiąca jedynie 25 % całej puli b12 wykorzystywanej przez komórki).
Pojęcia do ogarnięcia : holotranskobalamina czyli aktywna b12 , transkobalaminy czyli białka transportowe itd.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Transkobalamina

Poniżej widać w czym tkwi sedno problemu i jak to jest w rzeczywistości ( testimonial z linku poniżej-to jeden z przypadków w oparciu o 25 tyś. przeprowadzonych testów )
Przykład 51 letniej Wegetarianki - wyniki do wglądu , której b12 w osoczu to : Total B12 175 pmol w zakresach 132–650 czyli trochę powyżej dolnej a wynik na aktywną b12: Active b12 12pmol/L w zakresach 23 – 100 czyli bardzo poniżej dolnej normy - niby miało być w porządku a tu niesyty poważny problem.
http://www.active-b12.com/sites/default ... monial.pdf

Dla zainteresowanych osób chcących szerzej i rzetelnie poznać temat:
The Active-B12
http://www.active-b12.com/home
Publikacje za poszczególne lata
http://www.active-b12.com/research
itd.itp-więcej na stronie
oraz
w języku polskim rozbudowany materiał :
HOLOTRANSKOBALAMINA– AKTYWNA WITAMINA B12 Maria Bożentowicz, Dagna Bobilewicz Zakład Diagnostyki Laboratoryjnej Wydziału Nauki o Zdrowiu Akademii Medycznej w Warszawie
http://www.abbottdiagnostics.pl/assets/pdf/voice/14.pdf
...Całkowite stężenie witaminy B12 jest obecnie podstawowym testem diagnostycznym w wykrywaniu jej niedoborów. Jest to oznaczenie w pełni zautomatyzowane, wykonywane technikami immunometrycznymi. Wartości referencyjne całkowitego stężenie witaminy B12 mieszczą się w przedziale 200 – 900 pg/ml.(150 – 666 pmol/l) Stężenie <200 pg/ml (<150 pmol/l) jest generalnie uważane za obniżone.
W diagnostyce laboratoryjnej stosowanie są także oznaczenia kwasu metylomalonowego i homocysteiny. Jako markery metaboliczne ulegają podwyższeniu w przypadku niedoboru witaminy B12 i są to generalnie parametry uważane za bardziej czułe w ocenie zasobów ustrojowych tej witaminy niż całkowite stężenie kobalaminy w surowicy. Stężenie kwasu metylomalonowego w surowicy jest parametrem czułym w oznaczaniu niedoboru witaminy B12, jednakże cechuje się́ wysokim kosztem i ulega podwy szeniu w niewydolności nerek.
Podwyższone stężenie homocysteiny również poprzedza kliniczne objawy niedoboru witaminy B12. Nie jest to jednak parametr swoisty dla tego typu niedoborów gdyż jego podwyższony poziom występuje też w niedoborze kwasu foliowego, witaminy B6 oraz w niewydolności nerek....
Najszerzej stosowanym i najbardziej dostępnym badaniem jest oznaczanie st ́ ̋enia witaminy B12. Istnieje jednak szereg zastrzeżeń, a w tym:
Oznacza się stężenie całkowitej, a nie czynnej biologicznie witaminy B12 (około 80% witaminy B12 jest związane z hapotokoryną i kompleks nie jest wychwytywany przez receptory tkankowe, czyli jest biologicznie nieczynny)
-Stężenie nie wykazuje jednoznacznej korelacji ze stanem klinicznym
-Istnieje szeroka "szara stref" pomiędzy wartościami prawidłowymi i obniżonymi
-Oznaczenie wprawdzie jest zautomatyzowane, ale dwuetapowe, wymaga procesu przygotowawczego i tym samym wpływa na szybkość pracy analizatora.
Istotny klinicznie niedobór witaminy B12 może wystąpić przy prawidłowym stężeniu całkowitej B12 w surowicy,co może wynikać z niedostatecznej ilości TCII – jej transportera, stanowiącego o ilości czynnego kompleksu kobalamina-TCII. Jest to argument nieprzemawiający za koniecznością wprowadzenia swoistego parametru przydatnego do wykrywania niedoborów tylko aktywnej frakcji witaminy B12 tj. związanej z transkobalamina.(1,3,4,6,8 )...

...Jednym z charakterystycznych wskaźników niedoboru witaminy B12 jest średnia objętość krwinki czerwonej (MCV),która u osób zdrowych waha się w granicach 82 – 92 ft,a w omawianym typie niedokrwistości wzrasta do >100 ft,wartości wybitnie wysokie to >110 ft, jednak ustalenie rzeczywistej wartoÊci odcięcia dla MCV jest bardzo trudne.
Nawet wartości >94 ft mogą nasuwać podejrzenia niedoboru witaminy B12 i powinny być weryfikowane i monitorowane. Inna konsekwencją niedoboru kobalaminy jest podwyższony poziom homocysteiny, będącym prawdopodobnym czynnikiem ryzyka miażdżycy, zakrzepicy, żylnej, czy choroby Alzheimera. Może wystąpić homcysteinuria i acyduria metylomalonowa ....

w skrócie-zwięzły materiał w języku polskim (holotranskobalamina)
AxSYM Active-B12(holotranskobalamina)
http://www.abbottdiagnostics.pl/assets/ ... HoloTC.pdf
(tylko dodam że obecnie użytkownicy testu pracują na odczynniku ARCHITECT Active B12 - AxSYM Active-B12 wyszedł z użycia)

Aktualnie w Polsce test na holotranskobalaminę( aktywna b12)- w cenie 75 zł- można wykonać w :
Świętokrzyskie Centrum Onkologii w Kielcach w Zakładzie Markerów Nowotworowych
http://www.onkol.kielce.pl/onkol/
http://www.onkol.kielce.pl/onkol/index. ... &Itemid=95
Dla bardziej zorientowanych w temacie dodam ,że w koszt testu wchodzi koszt reagentu, kalibratorów, kontroli, wszelkich akcesoriów typu bufory itp. plus robocizna czyli zarobek dla szpitale jest bardzo niewielki .

Być może za jakiś czas test będzie dostępny w sieci Diag.ale zależy to od wielu czynników.

:o

Re: Co każdy weganin o B12 wiedzieć powinien

PostNapisane: 28 lis 2023, o 12:04
przez krzysztof
:o

Warto aby każdy weganin zapoznał się dodatkowo z tym obszernym materiałem w całości:

Aktualności,Dietetyka,Dietetyka kliniczna
Zaburzenie wchłaniania witaminy B12 – jego przyczyny i skutki
Autor Barbara Nytko ,16 maja, 2022

Tylko dwa fragmenty:
Jak organizm reaguje na niedobór witaminy B12?
Hematologiczne objawy niedoboru witaminy B12

Do ogólnych objawów należą: osłabienie i szybka męczliwość, spadek koncentracji i uwagi, bóle i zawroty głowy, zażółcenie skóry i błon śluzowych, w ciężkiej postaci również tachykardia i duszność [12].

W badaniu morfologii stwierdza się niedokrwistość megaloblastyczną: zmniejszenie stężenia hemoglobiny, podwyższona średnia objętość krwinki, neutropenia, trombocytopenia, pancytopenia, obecność hipersegmentacji jąder komórkowych [11].


...Ciekawostką jest, że niektóre niezwierzęce produkty, np. grzyby, glony, spirulina, pędy bambusa oraz niektóre warzywa mogą zawierać analogi witaminy B12. Są one jednak nieaktywne biologicznie i nie mogą uchodzić za źródło kobalaminy w diecie człowieka.

Podobnie jest z produktami zanieczyszczonymi lub fermentowanymi przez bakterie w procesie produkcji, np. tempeh, tajski sos rybny. Mogą one zawierać pewne ilości witaminy B12, jednak stopień jej wchłaniania z takich produktów jest wątpliwy [7]. Choć tego typu produkty budzą duże zainteresowanie oraz są przedmiotem licznych badań, de facto nie stanowią źródła witaminy B12 dla ludzi...


pzdr.