Posty: 97
Dołączył(a): 22 paź 2008, o 10:30
Lokalizacja: Kraków i Katowice
Weganizm a cukrzyca
Z myślą zarówno o osobach cierpiących na cukrzycę, jak również o osobach dążacych do redukcji masy ciała, stworzono tabelę Indeksu Glikemicznego (IG) dla różnych produktów żywnościowych. Pod względem wysokości IG lekarze dzielą produkty na 3 kategorie, oznaczone kolorami:
- wysoki IG, światło czerwone (unikaj)
- średni IG, światło żółte (stosuj z umiarkowaniem)
- niski IG, światło zielone (jedz do woli bez obaw).
Spójrzcie, ile produktów wegańskich znajduje się w tej ostatniej kategorii:
http://www.montignac.com/pl/ig_tableau.php
Generalnie - większość strączkowych, orzechy, większość surowych i suszonych owoców, warzywa surowe lub gotowane al dente (z kilkoma wyjątkami), zioła, pełne zboża, gorzka czekolada, fruktoza, tofu ... i wiele innych ma zielone światło. A więc wpływa korzystnie na utrzymanie stabilnego stężenia cukru we krwi oraz na zachowanie stabilnej masy ciała.
Oczywiście kwestia indywidualnego doboru diety w cukrzycy musi być konsultowana z lekarzem, niemniej nie można z gruntu odrzucać diety wegańskiej jako nieodpowiedniej.