Posty: 2
Dołączył(a): 3 lis 2010, o 11:49
polski sklep z witariańską (surową) żywnością
Raw dieta, czyli spożywanie surowego pokarmu jest najstarszym sposobem jedzenia na naszej planecie. Co może być bardziej proste i naturalne niż świeże i nieprzetworzone owoce, warzywa, wodorosty, orzechy, nasiona, i rośliny dziko rosnące o wysokim potencjale energetycznym?
Czy zastanawiałeś sie kiedyś, co się dzieje z Twoją żywnością w piekarniku, garnku czy na patelni? Podczas gotowania na parze żywność osiąga temperaturę minimum 100°C, w trakcie pieczenia - maksymalnie 200°C, natomiast smażone jedzenie dochodzi nawet do 350 stopni Celsjusza.
Naiwnością byłoby wierzyć, że taka obróbka nie ma wpływu na żywność.
W trakcie podgrzania żywności w temperaturze powyżej 42°C, dochodzi do utraty enzymów i zniszczenia substancji odżywczych. W zależności od metody gotowania i temperatury, w żywności ginie pomiędzy 30 a 97% witamin, jak również maleje przyswajalność minerałów. Obróbka termiczna zmienia strukturę cząsteczkową pożywienia, tworzą się nowe związki chemiczne, często nierozpoznawalne dla organizmu. Gotowane jedzenie zawiera bardzo małą ilość tlenu, a co za tym idzie życia.
Z powodu utraconych wartościowych enzymów w pożywieniu, organizm człowieka musi uruchomić własne rezerwy enzymatyczne, aby umożliwić strawienie posiłku. Gdyby enzymy te zostały nienaruszone byłyby zużyte na obronę organizmu przed chorobami i regenerację komórek. Raz zużyte enzymy nigdy sie nie odradzają. Dlatego podkradając je swojemu organizmowi przyspieszamy własny proces starzenia się.
Spośród wszystkich stworzeń żyjących na ziemi, jedynie człowiek podgrzewa swój pokarm i tylko człowiek cierpi na otyłość, raka, artretyzm, depresję, cukrzycę, miażdżycę i inne chroniczne choroby. Co ciekawe, na dokładnie te sąme choroby cierpią udomowione i hodowlane zwierzęta karmione gotowanym jedzeniem przez człowieka…
Jeśli chcesz być zdrowy i cieszyć się energią, powinieneś jeść żywność o wysokiej wartości energetycznej, a to oznacza surową żywność, która posiada aktywne enzymy, siłę życiową i ładunek elektryczny, w odróżnieniu do niepełnowartościowej, gotowanej żywności.
Sekret żywności termicznie nieprzetworzonej polega na jej prostocie.
Spożywając żywność niegotowaną, nieprzetworzoną i bez żadnych domieszek dostarczasz swojemu ciału witaminy, minerały, enzymy, priobotyki i składniki odżywcze.
Oczywiście nie musisz rzucać sie na głęboką wodę i od zaraz rygorystycznie przestrzegać 100% diety RAW, aby uzyskać niesamowite efekty, choć prawdą jest, że wiele ludzi żyje jedząc wyłącznie surową żywność.
Sklep witariański jest dostępy na stronie www.rawfoods.pl Na stronie są również artykuły o surowej diecie, przepisy i witariańskie produkty.
Czy ktoś z Was miał już styczność z raw dietą?
Czy zastanawiałeś sie kiedyś, co się dzieje z Twoją żywnością w piekarniku, garnku czy na patelni? Podczas gotowania na parze żywność osiąga temperaturę minimum 100°C, w trakcie pieczenia - maksymalnie 200°C, natomiast smażone jedzenie dochodzi nawet do 350 stopni Celsjusza.
Naiwnością byłoby wierzyć, że taka obróbka nie ma wpływu na żywność.
W trakcie podgrzania żywności w temperaturze powyżej 42°C, dochodzi do utraty enzymów i zniszczenia substancji odżywczych. W zależności od metody gotowania i temperatury, w żywności ginie pomiędzy 30 a 97% witamin, jak również maleje przyswajalność minerałów. Obróbka termiczna zmienia strukturę cząsteczkową pożywienia, tworzą się nowe związki chemiczne, często nierozpoznawalne dla organizmu. Gotowane jedzenie zawiera bardzo małą ilość tlenu, a co za tym idzie życia.
Z powodu utraconych wartościowych enzymów w pożywieniu, organizm człowieka musi uruchomić własne rezerwy enzymatyczne, aby umożliwić strawienie posiłku. Gdyby enzymy te zostały nienaruszone byłyby zużyte na obronę organizmu przed chorobami i regenerację komórek. Raz zużyte enzymy nigdy sie nie odradzają. Dlatego podkradając je swojemu organizmowi przyspieszamy własny proces starzenia się.
Spośród wszystkich stworzeń żyjących na ziemi, jedynie człowiek podgrzewa swój pokarm i tylko człowiek cierpi na otyłość, raka, artretyzm, depresję, cukrzycę, miażdżycę i inne chroniczne choroby. Co ciekawe, na dokładnie te sąme choroby cierpią udomowione i hodowlane zwierzęta karmione gotowanym jedzeniem przez człowieka…
Jeśli chcesz być zdrowy i cieszyć się energią, powinieneś jeść żywność o wysokiej wartości energetycznej, a to oznacza surową żywność, która posiada aktywne enzymy, siłę życiową i ładunek elektryczny, w odróżnieniu do niepełnowartościowej, gotowanej żywności.
Sekret żywności termicznie nieprzetworzonej polega na jej prostocie.
Spożywając żywność niegotowaną, nieprzetworzoną i bez żadnych domieszek dostarczasz swojemu ciału witaminy, minerały, enzymy, priobotyki i składniki odżywcze.
Oczywiście nie musisz rzucać sie na głęboką wodę i od zaraz rygorystycznie przestrzegać 100% diety RAW, aby uzyskać niesamowite efekty, choć prawdą jest, że wiele ludzi żyje jedząc wyłącznie surową żywność.
Sklep witariański jest dostępy na stronie www.rawfoods.pl Na stronie są również artykuły o surowej diecie, przepisy i witariańskie produkty.
Czy ktoś z Was miał już styczność z raw dietą?