Posty: 1374
Dołączył(a): 3 wrz 2008, o 13:10
Lokalizacja: Kraków
„The China Study” - Dukan nie mógł mylić się bardziej?
"„The China Study” - Dukan nie mógł mylić się bardziej?"
fragment:
fragment:
Kiedy 6 lat temu nakładem małego teksańskiego wydawnictwa ukazało się „The China Study” T. Colina Campbella i jego syna Thomasa, nikt nie przypuszczał, że rozejdzie się w nakładzie ponad 500 tysięcy egzemplarzy i tym samym stanie się jedną z najlepiej sprzedających się w Stanach Zjednoczonych pozycji o żywieniu.
Nie jest po prostu książka o diecie, dlatego zresztą autorzy musieli zdecydować się na małe wydawnictwo – duże oczekiwały od nich sterty przepisów i danych ile, w jakim czasie można dzięki ich pomysłom schudnąć. A nie o to tu chodzi. Campbellowie zaprezentowali nowe podejście do żywienia, obalając wszystko w co do tej pory wierzono, w co przez wiele lat wierzyli sami.
(...)
Ponad 20 kolejnych lat swojego życia poświęcił na badania prowadzone z ramienia Uniwersytetu Correl, we współpracy z brytyjskim Oxfordem i Chińską Akademią Medycyny Prewencyjnej. Kolejne badania jedynie potwierdzały, że wysoko-mięsna dieta jest przyczyną większości chronicznych chorób układu krążenia i nie chodzi tu jedynie o dietę wysoko tłuszczową, a spożycie białka pochodzenia zwierzęcego właśnie.
Okazało się, że najzdrowszymi spośród badanych byli ci, których dieta opierała się na produktach pochodzenia roślinnego. Taki rodzaj diety zapobiega nowotworom przez choroby serca po cukrzycę, czyli właściwie obejmuje grupę najgroźniejszych, bo najczęstszych, chorób cywilizacyjnych.
Swoją dietę oparł na wynikach własnych badań, jak też rezultatach badań innych renomowanych ośrodków, które publikowały swoje osiągnięcia w najbardziej poważanych czasopismach naukowych. Wynika z nich, że zmiana sposobu odżywiania się pozwala cukrzykom na odstawienie leków, a jej powstanie (typ I) jest często związane z praktykami karmienia w wieku niemowlęcym. Choroby serca mogą być odwrócone przy pomocy stosownej diety, rak piersi związany jest z poziomem hormonów żeńskich we krwi, a te są determinowane naszym pożywieniem. Spożywanie produktów mlecznych może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka prostaty. Z kolei przeciwutleniacze – pochodzące z warzyw i owoców – są odpowiedzialne za lepsze funkcjonowanie intelektualne w podeszłym wieku. Dzięki odpowiedniej diecie możemy zapobiec powstawaniu kamieni nerkowych oraz – co nie będzie chyba dla nikogo niespodzianką – dieta pozwala w utrzymaniu stosownej wagi.