Strona 1 z 1

„The China Study” - Dukan nie mógł mylić się bardziej?

PostNapisane: 26 sty 2011, o 23:03
przez K.Biernacka
"„The China Study” - Dukan nie mógł mylić się bardziej?"

fragment:
Kiedy 6 lat temu nakładem małego teksańskiego wydawnictwa ukazało się „The China Study” T. Colina Campbella i jego syna Thomasa, nikt nie przypuszczał, że rozejdzie się w nakładzie ponad 500 tysięcy egzemplarzy i tym samym stanie się jedną z najlepiej sprzedających się w Stanach Zjednoczonych pozycji o żywieniu.
Nie jest po prostu książka o diecie, dlatego zresztą autorzy musieli zdecydować się na małe wydawnictwo – duże oczekiwały od nich sterty przepisów i danych ile, w jakim czasie można dzięki ich pomysłom schudnąć. A nie o to tu chodzi. Campbellowie zaprezentowali nowe podejście do żywienia, obalając wszystko w co do tej pory wierzono, w co przez wiele lat wierzyli sami.
(...)
Ponad 20 kolejnych lat swojego życia poświęcił na badania prowadzone z ramienia Uniwersytetu Correl, we współpracy z brytyjskim Oxfordem i Chińską Akademią Medycyny Prewencyjnej. Kolejne badania jedynie potwierdzały, że wysoko-mięsna dieta jest przyczyną większości chronicznych chorób układu krążenia i nie chodzi tu jedynie o dietę wysoko tłuszczową, a spożycie białka pochodzenia zwierzęcego właśnie.

Okazało się, że najzdrowszymi spośród badanych byli ci, których dieta opierała się na produktach pochodzenia roślinnego. Taki rodzaj diety zapobiega nowotworom przez choroby serca po cukrzycę, czyli właściwie obejmuje grupę najgroźniejszych, bo najczęstszych, chorób cywilizacyjnych.

Swoją dietę oparł na wynikach własnych badań, jak też rezultatach badań innych renomowanych ośrodków, które publikowały swoje osiągnięcia w najbardziej poważanych czasopismach naukowych. Wynika z nich, że zmiana sposobu odżywiania się pozwala cukrzykom na odstawienie leków, a jej powstanie (typ I) jest często związane z praktykami karmienia w wieku niemowlęcym. Choroby serca mogą być odwrócone przy pomocy stosownej diety, rak piersi związany jest z poziomem hormonów żeńskich we krwi, a te są determinowane naszym pożywieniem. Spożywanie produktów mlecznych może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka prostaty. Z kolei przeciwutleniacze – pochodzące z warzyw i owoców – są odpowiedzialne za lepsze funkcjonowanie intelektualne w podeszłym wieku. Dzięki odpowiedniej diecie możemy zapobiec powstawaniu kamieni nerkowych oraz – co nie będzie chyba dla nikogo niespodzianką – dieta pozwala w utrzymaniu stosownej wagi.

Re: „The China Study” - Dukan nie mógł mylić się bardziej?

PostNapisane: 24 wrz 2012, o 07:48
przez krzysztof
WITAM :o

"Nowoczesne zasady odżywiania. Przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie (The China Study) "
, T.Colin Cambell ,Thomas M. Cambell II ( wreszcie został wydany polski przekład China Study , fachowe przystępne tłumaczenie , setki przypisów , itd. pozycja godna polecenia a co najważniejsze nie trzeba się już przebijać przez gąszcz trudnych wyrażeń, stwierdzeń medycznych z wydań angielsko jęz.)
http://www.galaktyka.com.pl/news,,58.html
Po opuszczeniu MIT i objęciu posady wykładowcy w Virginia Tech zająłem się koordynacją działań związanych z ogólnokrajową współpracą techniczną w projekcie na rzecz niedożywionych dzieci na Filipinach. Celem projektu było dochodzenie w sprawie wyjątkowo wysokiej zachorowalności wśród tamtejszych dzieci na raka wątroby, chorobę występującą głównie u dorosłych. Uważano, że doszło do tego wskutek wysokiego spożycia aflatoksyn, toksyn pleśni tj. mykotoksyn, obecnych w orzechach ziemnych i kukurydzy. Aflatoksyny są najsilniejszym znanym czynnikiem rakotwórczym.

Przez dziesięć lat naszym głównym celem na Filipinach było zmniejszenie poziomu niedożywienia biednych dzieci; był to projekt dofinansowany przez U.S. Agency for International Development (Rządowa Agencja Pomocy dla Krajów Rozwijających się). Udało nam się założyć około 110 centrów edukacji i „samopomocy” żywieniowej w całym kraju.

Cel naszych wysiłków na Filipinach był prosty: upewnić się, że dzieci spożywają jak najwięcej białka. Powszechnie uważano, iż większość przypadków niedożywienia dzieci na świecie spowodowana była niedoborami białka, w szczególności pochodzenia zwierzęcego. Uniwersytety i rządy na całym świecie wspólnie pracowały nad zmniejszeniem rzekomego „niedoboru białka” w krajach rozwijających się.

W trakcie tego projektu odkryłem mroczny sekret. Dzieci , których dieta zawierała największe ilości białka , najczęściej zapadały na raka wątroby! To były dzieci z najzamożniejszych rodzin.

Natrafiłem wtedy na dość prowokacyjny raport z badań przeprowadzonych w Indiach. Indyjscy naukowcy przebadali dwie grupy szczurów po 100 osobników. Wszystkie zwierzęta otrzymywały tę samą ilość rakotwórczej aflatoksyny, a następnie w jednej grupie stosowano dietę zawierającą 20% energii z białka, czyli na poziomie spożywanym przez wiele osób na Zachodzie, a w drugiej dietę zawierającą 5% energii z białka. Niewiarygodne, ale u wszystkich szczurów z grupy o wyższej zawartości białka wykryto ślady raka wątroby, natomiast nie stwierdzono zachorowania u żadnego ze zwierząt na diecie o zawartości 5% energii z białka. Był to wynik 100 do 0, co dowiodło, że sposób odżywiania przezwyciężył działanie najsilniejszego z kancerogenów w rozwoju nowotworu.
Nowoczesne zasady odżywiania. Przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie (The China Study)T.Colin CambellThomas M. Cambell II
inne fragmenty :
http://www.galaktyka.com.pl/news,,59.html
http://www.galaktyka.com.pl/news,,60.html
opis
http://www.galaktyka.com.pl/product,,497.htm

The China Study 6 – Osteoporosis
http://expandingcircle.wordpress.com/20 ... eoporosis/
The China Study 6 – Osteoporosis
I’m continuing my discussion of T. Colin Campbell’s book, The China Study.

Americans consume more cow’s milk products per person than most other countries, and we’ve all heard that milk builds strong bones, so we must have the strongest bones, right? Actually not. A study published in 2000 (1) showed American women age 50 and over have one of the highest hip fracture rates in the world. The only two countries with higher hip fracture rates have higher consumption of cow’s milk.

Hip fractures, events which take you to the hospital, are a reliable, recordable indicator of osteoporosis, an often hidden condition which does not take you to the hospital. Osteoporosis is a bone disease that especially affects post-menopausal women, and is often said to be a result of insufficient calcium intake. We are urged to consume more calcium, which dairy products are rich in, but something is not working – the more dairy we consume, the weaker our bones get.

A 1992 study (2) suggests that the problem may again be animal protein. The mechanism is this: animal protein acidifies your body’s tissues. Plant protein acidifies it much less. The body corrects the pH using calcium, a very effective base. This calcium is pulled from your bones and then excreted in urine. Here’s another study: (3) Dr Campbell says this was first suggested in the 1880′s and documented in 1920. Check out his sources in the book, p. 205. These studies show that the amounts of animal protein consumed regularly in the U.S. can cause substantial increases in calcium excretion. Doubling animal protein intake from 35-78g/day will increase excretion of calcium by 50%. A study funded by the Atkins Center found that after six months, people on the Atkins Diet excreted 50% more calcium than before [the abstract of the study he references (4)does not indicate this, but I found references to that study that indicate it did conclude that. Here is the USDA(5) itself concurring based on another study6 - search for calcium loss].

Another study (7)followed 1,000 women 65 and older for seven years. Women with the highest ratio of animal to plant protein had 3.7 times more bone fractures and lost bone almost 4 times as fast as the women with the lowest ratios. Dr. Campbell points out that the women with lowest ratios still consumed about half their total protein from animal sources. Rural China’s ratio is about 10% animal to plant protein, and their fracture rate is one fifth the U.S. rate.

We are told that calcium-rich dairy products are a great source of calcium and good for our bones and teeth, but no one mentions that the high animal protein level of dairy products, even “healthier” fat-free ones, are robbing our bones of exactly that calcium, and it seems clear from the studies, making us much worse off. Here is a study(8) of ten countries which shows that as calcium levels increase, hip fractures increase. Surprised? Check out the chart on page two of the study. Osteoporosis probably increases not so much because calcium does, but because it is consumed with animal protein, as dairy.

That last study is now over 20 years old, and animal protein as a direct cause of calcium loss has been well established for a very long time (Dr. Campbell says the 1880′s), but had you ever heard of it? Dr. Campbell spends almost 100 pages discussing why you have not. I don’t plan to cover that, so check it out.

Dr. Campbell ends this section with three recommendations to avoid osteoporosis:

Stay physically active
“Eat a variety of whole plant foods and avoid animal foods, including dairy. Plenty of calcium is available in a wide range of plant foods, including beans and leafy vegetables. As long as you stay away from refined carbohydrates, like sugary cereals, candies, plain pastas and white breads, you should have no problem with calcium deficiency” [p.211].
Keep salt to a minimum.

Przypisy z oryginalnego tekstu są aktywne poniżej - wystarczy kliknąć (jedynie pogrubiłem tekst ), na oryginalnej stronie są aktywne w tekście.
1.
Worldwide Incidence of Hip Fracture in Elderly Women Relation to Consumption of Animal and Vegetable Foods

http://biomedgerontology.oxfordjournals ... 5.abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11034231
2.
Cross-cultural association between dietary animal protein and hip fracture: A hypothesis

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1739864
3.
Excess dietary protein can adversely affect bone.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9614169
Sherman HC: Calcium requirement of maintenance in man. J Biol Chem 44:21–27, 1920
http://hwmaint.jbc.org/cgi/reprint/44/1/21.pdf
4.
Effect of 6-month adherence to a very low carbohydrate diet program.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12106620
5.
http://www.health.gov/dietaryguidelines ... Energy.htm
6.
Effect of low-carbohydrate high-protein diets on acid-base balance, stone-forming propensity, and calcium metabolism.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11124760
7.
A high ratio of dietary animal to vegetable protein increases the rate of bone loss and the risk of fracture in postmenopausal women. Study of Osteoporotic Fractures Research Group.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11124760
8
http://jn.nutrition.org/content/116/11/2316.full.pdf
oraz
Urinary calcium and calcium balance in young men as affected by level of protein and phosphorus intake.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7205408
http://jn.nutrition.org/content/111/3/553.long

Inne fragmenty :
The China Study 1 – Peanuts
http://expandingcircle.wordpress.com/20 ... 1-peanuts/
The China Study 2 – Rats
http://expandingcircle.wordpress.com/20 ... udy-2-rats
The China Study 3 – The Net Widens
http://expandingcircle.wordpress.com/20 ... et-widens/
The China Study 4 – The Chinese
http://expandingcircle.wordpress.com/20 ... e-chinese/
The China Study 5 – Heart Disease
http://expandingcircle.wordpress.com/20 ... t-disease/
The China Study 7 – Diabetes
http://expandingcircle.wordpress.com/20 ... -diabetes/
The China Study 8 – Studies I’m Not Interested In
http://expandingcircle.wordpress.com/20 ... rested-in/


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :o

Re: „The China Study” - Dukan nie mógł mylić się bardziej?

PostNapisane: 15 lip 2015, o 08:49
przez krzysztof
:o

Warto uzupełnić wiedzę i informacje polskim wydaniem T. COLINA CAMPBELLA: NISKOWĘGLOWODANOWE OSZUSTWO. NAUKOWA PRAWDA O WYSOKOBIAŁKOWYCH I WYSOKOTŁUSZCZOWYCH DIETACH , wyd. Galaktyka 2014
szerzej :
viewtopic.php?f=24&t=2364

pzdr.