Strona 1 z 2

Wapń, Jak uzupełnić

PostNapisane: 28 maja 2011, o 16:16
przez neofelis
A jak robicie z wapnem.? Wiem ze jest w migdalach, sezamie, kapuscie, ale tego by trzeba nieziemskie ilości wsuwać a taki sezam jest bardzo kaloryczny, migdaly tak samo, ja pije mleko sojowe wzbogacone wapniem, ale zastanawiam sie czy to nie jest szkodliwe, bo to mleko to jednak tylko kilka procent soi, a duzo soli, cukru, co myslicie.? Jak uzupelniacie te 700-1000 mg wapnia na dzien.?

Re: Wapń, Jak uzupełnić

PostNapisane: 28 maja 2011, o 16:53
przez Neon_Knight
Można uzupełniać wodą: http://forum.empatia.pl/viewtopic.php?f=9&t=139
Nie jestem pewien, co do istnienia wegańskich suplementów.

Re: Wapń, Jak uzupełnić

PostNapisane: 31 lip 2011, o 19:57
przez Noirac
-

Re: Wapń, Jak uzupełnić

PostNapisane: 18 sie 2011, o 16:11
przez funkypuszek
Witam po raz pierwszy na forum :)

Mam pytanie, które nurtuje mnie od dłuższego czasu. Jeśli na przykład średnia zawartość wapnia w 100 gramach tofu to 350 mg, to czy oznacza to, że przy założeniu wchłanialności na poziomie 25% (takie znalazłem wskaźniki dotyczące możliwości absorpcji wapnia z tofu), z tych 100 gramów wchłonę 350 mg, bo to już jest podany ten wapń wchłaniany, czy raczej tylko 25% tych 350 mg?

Mam też jeszcze jedno pytanie... Kupuję tofu w wietnamskim sklepie na Bakalarskiej, i zastanawiam się, czy jest to właśnie to tofu, które przygotowuje się przy udziale siarczanu wapnia? Właśnie ten składnik warunkuje tak wysoką zawartość wapnia...

Jest to dla mnie istotna sprawa: jestem niestety połamany, i szukam pewnego, wegańskiego źródła tego minerału.

Pozdrawiam i dziękuję!

Re: Wapń, Jak uzupełnić

PostNapisane: 18 sie 2011, o 21:01
przez ann
Zawartośc podaje się zawsze taką jaka występuje w produkcie. Nie wiem skąd wziąłeś info, że tylko 25% się przyswaja. Faktem jest, że przyswajanie zależy od różych czynników, ale raczej nie da się odgórnie stwierdzic ile się z czego przyswaja i ile u kogo. Ważna jest równowaga wapnia i magnezu, także fosfor ma jakiś wpływ. I podobno równowaga kwasowo-zasadowa.
Witamina D jest też potrzebna do do uwapnienia kości.

Co do źródeł - w pewnych ekstremalnych sytuacjach mogą być potrzebne suplementy, ale jeśli ktoś jada rośliny z dużą ilością wapnia (+ reszta czynników), to wystarcza.
Polecam http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=171785#171785

Re: Wapń, Jak uzupełnić

PostNapisane: 19 sie 2011, o 09:16
przez funkypuszek
Szczerze mówiąc nie pamiętam wszystkich źródeł wiedzy o tej wchłanialności poszczególnych składników, spotkałem je jednak podczas dłubania w Internecie wielokrotnie, tym niemniej mam TU pod ręką źródło polskojęzyczne.

Mnie też wydawało się jak najbardziej logiczne, że zawartość dotyczy ilości w produkcie, a nie wchłanianej. To oczywiste, jeśli przyjąć, że wchłanialność (czego jestem jak najbardziej świadomy) zależy od niewiarygodnej masy czynników, w tym obecności innych witamin i minerałów, zdolności organizmu, a i pewnie masy innych, których dotąd medycyna akademicka nie rozgryzła. Jednak konsekwencje takiej wchłanialności, jak podana w tym linku, są niebagatelne - trzeba zjeść naprawdę OGROMNIE DUŻO, żeby zaspokoić potrzeby organizmu. Nic, tylko od rana do wieczora jedzenie :)

Ponawiam przy tym pytanie o tofu w postaci najbardziej dostępnej u nas na rynku: czy jest ono robione na bazie siarczanu wapnia właśnie?

Re: Wapń, Jak uzupełnić

PostNapisane: 19 sie 2011, o 19:35
przez arturfilip12
funkypuszek napisał(a):Ponawiam przy tym pytanie o tofu w postaci najbardziej dostępnej u nas na rynku: czy jest ono robione na bazie siarczanu wapnia właśnie?


To zależy od producenta, np:
Firma Orico produkuje tofu w oparciu o lakton kwasu glukonowego (E575), naturalny środek zakwaszający stosowany w serach. Polsoja natomiast stosuje chlorek wapnia i magnezu co podnosi zawartośc wapnia w produkcie (204.8 mg w 100g).

Re: Wapń, Jak uzupełnić

PostNapisane: 21 paź 2011, o 11:16
przez kamila
hej ja pije mleko sojowe alpro bez cukru, soli ma malo, dosładzam sobie miodem, jak nie uznajesz miodu to mozesz posłodzic ksylitolem, syropem z agawy, słodami, lub robic koktajle np ze słodkim bananem, mango-i mamy indyjskie lassi-pychota, zapominamy czasem ,że wapń tez jest w innych warzywach-marchewce, selerze, ja codziennie piję soki z marchewki, selera,jabłka , posypuje kanapki natka pietruszki, szklanka mleka sojowego dziennie, czasem brokuły, czasem kapusta na surówkę, czasem kiszona, nie dajmy się zwariować- jak jadłam nabiał to tez nie jadłam 700mg dziennie, generalnie jadłam 1 jogurt na dzień (tyle samo wapnia co mleko sojowe wzbogacone) i to był mój nabiał, pozdrowionka, żeby tyle zjeść te 700-1000 to bysmy dopiero zaczeli chrować hehe

Re: Wapń, Jak uzupełnić

PostNapisane: 22 paź 2011, o 00:50
przez poranek
kamila napisał(a):zapominamy czasem ,że wapń tez jest w innych warzywach


No proszę!

kamila napisał(a): marchewce


33 mg na 100 gramów; 3 % dziennego zapotrzebowania.

kamila napisał(a):selerze


40 mg na sto gramów; 4 % dziennego zapotrzebowania.

kamila napisał(a): nie dajmy się zwariować- jak jadłam nabiał to tez nie jadłam 700mg dziennie, generalnie jadłam 1 jogurt na dzień


A mój znajomy jadł jeden jogurt na dzień i miał łamliwe kości - kto ma fajniejszy dowód anegdotyczny?

kamila napisał(a): żeby tyle zjeść te 700-1000 to bysmy dopiero zaczeli chrować hehe


He, he.


A co do pytania autora tematu - Virginia Messina napisała zgrabny poradnik na temat wapnia w diecie wegańskiej.

Re: Wapń, Jak uzupełnić

PostNapisane: 23 paź 2011, o 09:43
przez krzysztof
WITAM :o

WARTO zwrócić uwagę na wszelkie suszone zioła i dodawać do posiłków wszelkiej maści - nawet słodkich . Zwierają w dużych ilości wszelkie minerały - wapń także .
Na 100 gram ( z lewej strony u góry ustawia się gramaturę , w nawiasie podałem ilość żelaza )

Suszony tymianek 1890 mg wapnia
Spices, thyme, dried
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/211/2
Suszona natka piertuszki 1468 mg
Spices, parsley, dried
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/199/2
Suszona mieta 1488
Spearmint, dried [mint]
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/227/2
Suszony majeranek 1990
Spices, marjoram, dried
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/193/2
Świerza mięta 199
Spearmint, fresh [mint]
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/226/2

Orzechy , nasiona ( wartości przybliżone - mogą się różnić w zależności od źródła informacji , odmiany produktu itd.itp. ) .
mak ok. 1438 mg
orzech włoski ok. 87 mg
orzechy pistacjowe 135 mg
orzechy laskowe 186 mg
nasiona lnu 428 mg
orzechy ziemne ( choć to roślina strączkowa ) w zależności od odmiany od 60 - do 110 mg
Karob - mączka chleba świętojańskiego 348 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/leg ... cts/4324/2

Inne orzechy i nasiona
http://nutritiondata.self.com/foods-012 ... 00000.html
inne produkty np:
suszona traw pszeniczne lub jęczmienna 514 mg

POZDARWIAM Z ZIELOENJ GÓRY :o