Strona 2 z 2

Re: Wapń, Jak uzupełnić

PostNapisane: 9 lis 2011, o 15:34
przez kamila
chyba korzystamy z innych tabel, ja przeczytalam że marchewka ma 50mg wapnia na 100g a seler az 100mg na 100g jak sie zrobi sok z 200g selera i 200g marchewki mamy 300 mg wapnia do tego szklanka mleka sojowego i wychodzi 600 mg-powiedzcie mi czy żle rozumuję, nie chcę się połamać hehe :) pozdrawiam, ja po prostu codzoennie pije mleko sojowe 1 szklanka i suruówka-MEGA PORCJA z kapusty i marchweki, lub selera i marchewki, lub brokułów -czy to starczy wg was? (oczywiscie 6, razy w tygodniu na obiad wsuwam strąki więc chyba te 500 mg spożywam, nie kupuje fig go są drogie i maja wapń tylko w 20% przyswajalne-u mnie kosztuja prawie 7zł-wolę karton mleka sojowego,) czy starczy jedzenie strąków, szklanka mleka sojoweo dziennie i warzywa by uzyskać 500 mg wapnia? czekam na wasze porady - zaznaczam, że nie mam duźo kasy i nie stać mnie na amarantusowe szaleństwa i quinoę, chce żeby było tanio, przyznaje sie że wód nie piję- wolę ziołowe herbatki , ale jak sobie wyliczyłam to mi wyszło że spełniam,

Re: Wapń, Jak uzupełnić

PostNapisane: 11 gru 2011, o 00:46
przez ann
Ąby wapń trafiał do kości, to potrzebna jest witamina D, to jest podstawa. Witaminy D2 trzeba więcej niż zaleca się odnośnie witaminy D3


http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2757/2 zawartość soku marchwiowego według nutritiondata (trzeba zaznaczyć czy 1 cup czy inna miarka)

wartości dla sezamu http://nutritiondata.self.com/facts/nut ... cts/3070/2 (podobnie - można wybrać ile w 100gramach albo ile w łyżeczce)

Re: Wapń, Jak uzupełnić

PostNapisane: 15 maja 2012, o 13:27
przez neofelis
Wiem że temat był wałkowany wielokrotnie, ale zebrałam jeszcze raz info o źródłach wapnia pozanabiałowych ;) Korzystałam z takich stron jak nutrition data, tabele ile-kalorii, strona vegan society i artykuły w necie, które mi się rzetelne w miarę wydawały. Ale na pewno niektóre dane mogą się znacznie różnić.

Zielone liściaste warzywa/w 100g surowego produktu:

jarmuż - 246 mg
natka pietruszki - 190 mg
kapusta collard - 145 mg
kapusta włoska - 135 mg

Owoce/na 100gram produktu

suszone figi - 162 mg
pomarańcze - 40 mg (jeden owoc bez skórki to 150-200gram)

Fortyfikowane wapniem zamienniki nabiału/na 100ml/100g

tofu - 204 mg
mleko sojowe - 120 mg

Warzywa/ na 100g ugotowanego produktu

brokuły - 40 mg
brukselka - 36 mg

Rośliny strączkowe/ na 100 g ugotowanego produktu

soja - 102mg
biała fasola - 90mg
ciecierzyca - 49 mg
groch - 42 mg
bób - 36 mg

Zboża/ na 100g suchego produktu

quinoa - 200mg

Ziarna i orzechy/ na 100g

mak - 1438mg (jedna łyżka to 10 gram)
sezam - 975mg (10 gram=łyżka)
migdały -264mg
siemię lniane - 255mg(10 gram=łyżka)
orzechy laskowe - 220mg

Inne ważne źródła wapnia

Pasty do chleba: tahini(426mg na 100g), masło migdałowe (270mg na 100g) hummus(49?mg na 100g)

Chleby (pełnoziarniste, razowe(ok. 65 mg na 100g) graham) i mąki (z pełnego przemiału)

Woda mineralna (średnio i wysokomineralizowana)

Oczywiście żeby wapń trafiał do kości potrzebna jest odpowiednia ilość wit D we krwi. Warto też pamiętać że woda powinna być jedynie uzupełniającym źródłem wapnia, a nie głównym. Należy uważać z wodami wysokomineralizowanymi. Sezam, mak - po łyżce najlepiej, bo większą ilością można się uczulić, poza tym to strasznie dużo tłuszczu i niestety omega 6, których i tak w diecie weganskiej jest już dużo

Re: Wapń, Jak uzupełnić

PostNapisane: 15 maja 2012, o 21:41
przez poranek
Przestrzegam, aby nikt nie popełnił mojego błędu - sezam, owszem, ma sporo wapnia, ale tylko niełuskany. Łuskany o kant dupy potłuc.

Re: Wapń, Jak uzupełnić

PostNapisane: 16 maja 2012, o 14:24
przez neofelis
Rzeczywiście, teraz sprawdziłam i łuskany sezam ma jakieś 9 razy mniej tego wapnia. Swoją drogą niegdy nie widziałam go w sprzedaży. Dzięki za cenną uwagę Poranku, muszę się rozejrzeć we Wrocławiu za tym niełuskanym.

Re: Wapń, Jak uzupełnić

PostNapisane: 19 maja 2012, o 17:22
przez Bruno Topinambur
Sezam niełuskany kupuję w Auchan. 200 g po niecałe 5 zł.

Re: Wapń, Jak uzupełnić

PostNapisane: 4 wrz 2012, o 12:47
przez gabryś
Źródłem wapnia są strączkowe, wszelkie kapustne, ciemno zielone, marchewka jak najbardziej (czytałam, że czasem leczy się nią osteoporozę!), suszone figi :)

Re: Wapń, Jak uzupełnić oraz zapomniane źródła wapnia .

PostNapisane: 6 sty 2013, o 15:11
przez krzysztof
WITAM :o
poranek napisał(a):Przestrzegam, aby nikt nie popełnił mojego błędu - sezam, owszem, ma sporo wapnia, ale tylko niełuskany. Łuskany o kant dupy potłuc.

Bardzo ważna uwaga - dobrze ,że o tym napisałeś.
W 100 gr. obłuszczonego sezamu jest zaledwie 60.0 mg wapnia ( plus minus w zależności od źródła gdzie to podają )
Seeds, sesame seed kernels, dried (decorticated)
http://nutritiondata.self.com/facts/nut ... cts/3157/2
co innego nieobłuszczony :
Seeds, sesame seeds, whole, dried
http://nutritiondata.self.com/facts/nut ... cts/3070/2
lub pasta z niego
Seeds, sesame butter, paste
http://nutritiondata.self.com/facts/nut ... cts/3144/2
różne odmiany sezamu i sposoby jego wykorzystania
http://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=5164#130052

Mniej lub bardziej zapomniana żywność bogata w wapń zaliczana do dobrych , bardzo dobrych i doskonałych źródeł wapnia, którą warto wykorzystywać w/do codziennych posiłków ( zdecydowana większość jest tez nafaszerowana innymi minerałami itd.) :
Cynamon sproszkowany 2łyżeczki ok. 50 mg ( 100ok. 1000 mg )
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/180/2
Pomarańcz średni owoc o wadze ok.130 g to ok 52mg
http://nutritiondata.self.com/facts/fru ... ces/1966/2
http://nutritiondata.self.com/facts/fru ... ces/1968/2
Koperek suszony 2 łyżeczki to ok. 60 mg ( dodatkowo napompowany magnezem , żelazem , fosforem , 1784 mg w 100gr )
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/187/2
Suszone nasiona kopru 1 łyżka stołowa to ok. 100 mg ( j.w napompowany różnościami 1516 mg w 100g )
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/186/2
Surowy świeży koperek to 208 mg w 100 g
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/214/2
Melasa czarna ( Blackstrap Molasses )2 łyżeczki ok.13-14g to117,56 mg wapnia ( z tym ,że rożne źródła podają inny poziom co ma związek z stopniem zagęszczenia melasy jaką analizowano)
http://nutrition.indobase.com/articles/ ... rition.php
Kminek 1 łyżeczka 39 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/184/2
Rzepa zielenina gotowana 1 filiżanka ok.200mg ( jest bogata nie tylko w wapń -turnip green )
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2704/2
surowa 1 szklanka posiekana to 105 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2703/2
Różne odmiany kapusty niegłowiastej tzw. Collard Greens-1 filiżanka gotowanych to ok. 266 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2411/2
surowa -100gr ok 145 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2410/2
Seler gotowany 1 szklanka ok 40-60 mg ( pokrojony w kostkę )
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2397/2
surowy 100 g ok.40
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2396/2
Nasiona selera 1 łyżeczka to ok. 35 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/177/2
Burak liściowy surowy zwany boćwiną ( ale to nie to samo co młode liście buraka zwyczajnego )ok.101 mg w filiżance gotowanej
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2400/2
surowa 100g 51 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2399/2
Goździki mielone ok. 2 łyżeczki 27 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/181/2
Sałata rzymska ok.31 mg w dwóch szklankach
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2475/2
Nasiona kolendry - popularna u nas przyprawa , zioło ok 30,w dwóch łyżeczkach
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/183/2
Por surowa 1 szklanka ok. 52 mg.
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2470/2
100 gr. parowanej , ew ugotowanej ok. 30 mg (pod warunkiem ,że wykorzysta się też wodę spod gotowania - przenikanie związków do wody)
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2471/2
Brukselka 1 szklanka surowej ok.37 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2362/2
Gotowana - 100 gr.ok.36 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2363/2
Zielona fasolka szparagowa 1 szklanka surowego ok.37
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2341/2
gotowana 1 szklanka to ok. 55mg.
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2342/2
Czosnek surowy 28g. to ok.50 wapnia
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2446/2
Szparagi 1 szklanka surowych ok. 32.
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2311/2
gotowane 1 szklanka ok 32 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2316/2
suszone zioła
Bazylia suszona 2łyżeczki ok.60 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/173/2
Tymianek 2łyzeczki ok.53 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/211/2
Oregano 2 łyżeczki ok.57 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/197/2
Majeranek ok.2 łyżeczki 30 - 40 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/193/2
Kto ma dostęp to także warzywa morskie ćwierć szklanki to ok. 33 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2316/2
Także kto ma dostęp do kapusty sitowej tzw. mustard greens ( poniżej zdjęcie )
https://www.google.pl/search?q=Mustard+ ... 24&bih=629
gotowana 1 szklanka to ok. 104 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2490/2
surowa 1 szklanka to ok.57.mg
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2489/2

Jak widać jest w czym wybierać ,przebierać ,wymyślać i komponować najróżniejsze ciekawe dania bez ciągłej presji lobbysty mlecznego ( gdzieś tam pojawiającej się w głowie, zwłaszcza u młodych stażem bądź wiekiem wegan ) oraz strachu o jakieś tam niedobory .

:o

Re: Wapń, Jak uzupełnić

PostNapisane: 7 sty 2013, o 12:26
przez Franka
Mak ma bardzo dużo wapnia, zresztą tu nie chodzi tylko o spożycie, sprawa jest bardziej skomplikowana. Najwięcej wapnia tracimy na odkwaszenie organizmu. Nabiał silnie zakwasza. Zwróćcie uwagę na statystyki dotyczące osteoporozy. Najczęściej występuje w krajach o największym spożyciu mleka. Zdumiewa mnie, że jeszcze ktoś wierzy w wapń z mleka i zastanawia się czym go zastąpić, przecież nie jesteśmy w stanie przyswoić tego wapnia. Jakby nabiał był najlepszym źródłem wapnia ludzie nie spożywający go chorowali by na próchnicę i osteoporozę. Poczytajcie o Japonii, w zasadzie trudno pisać o przemyśle mleczarskim w Japonii, a wciąż Japończycy są najdłużej żyjącymi ludźmi, no jednymi z ... :)

Re: Wapń, Jak uzupełnić

PostNapisane: 14 gru 2015, o 11:30
przez qwerek
jeśli szukasz informacji na temat warzyw to osobiście polecam śledzić ten portal e-warzywnictwo.pl