WITAM
poranek napisał(a):Przestrzegam, aby nikt nie popełnił mojego błędu - sezam, owszem, ma sporo wapnia, ale tylko niełuskany. Łuskany o kant dupy potłuc.
Bardzo ważna uwaga - dobrze ,że o tym napisałeś.
W 100 gr. obłuszczonego sezamu jest
zaledwie 60.0 mg wapnia ( plus minus w zależności od źródła gdzie to podają )
Seeds, sesame seed kernels, dried (decorticated)
http://nutritiondata.self.com/facts/nut ... cts/3157/2co innego nieobłuszczony :
Seeds, sesame seeds, whole, driedhttp://nutritiondata.self.com/facts/nut ... cts/3070/2lub pasta z niego
Seeds, sesame butter, pastehttp://nutritiondata.self.com/facts/nut ... cts/3144/2różne odmiany sezamu i sposoby jego wykorzystania
http://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=5164#130052Mniej lub bardziej zapomniana żywność bogata w wapń zaliczana do dobrych , bardzo dobrych i doskonałych źródeł wapnia, którą warto wykorzystywać w/do codziennych posiłków ( zdecydowana większość jest tez nafaszerowana innymi minerałami itd.) :
Cynamon sproszkowany 2łyżeczki ok. 50 mg ( 100ok. 1000 mg )
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/180/2Pomarańcz średni owoc o wadze ok.130 g to ok 52mg
http://nutritiondata.self.com/facts/fru ... ces/1966/2http://nutritiondata.self.com/facts/fru ... ces/1968/2Koperek suszony 2 łyżeczki to ok. 60 mg ( dodatkowo napompowany magnezem , żelazem , fosforem , 1784 mg w 100gr )
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/187/2Suszone nasiona kopru 1 łyżka stołowa to ok. 100 mg ( j.w napompowany różnościami 1516 mg w 100g )
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/186/2Surowy świeży koperek to 208 mg w 100 g
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/214/2Melasa czarna ( Blackstrap Molasses )2 łyżeczki ok.13-14g to117,56 mg wapnia ( z tym ,że rożne źródła podają inny poziom co ma związek z stopniem zagęszczenia melasy jaką analizowano)
http://nutrition.indobase.com/articles/ ... rition.phpKminek 1 łyżeczka 39 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/184/2Rzepa zielenina gotowana 1 filiżanka ok.200mg ( jest bogata nie tylko w wapń -turnip green )
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2704/2surowa 1 szklanka posiekana to 105 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2703/2Różne odmiany kapusty niegłowiastej tzw. Collard Greens-1 filiżanka gotowanych to ok. 266 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2411/2surowa -100gr ok 145 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2410/2Seler gotowany 1 szklanka ok 40-60 mg ( pokrojony w kostkę )
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2397/2surowy 100 g ok.40
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2396/2Nasiona selera 1 łyżeczka to ok. 35 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/177/2Burak liściowy surowy zwany boćwiną ( ale to nie to samo co młode liście buraka zwyczajnego )ok.101 mg w filiżance gotowanej
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2400/2surowa 100g 51 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2399/2Goździki mielone ok. 2 łyżeczki 27 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/181/2Sałata rzymska ok.31 mg w dwóch szklankach
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2475/2Nasiona kolendry - popularna u nas przyprawa , zioło ok 30,w dwóch łyżeczkach
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/183/2Por surowa 1 szklanka ok. 52 mg.
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2470/2100 gr. parowanej , ew ugotowanej ok. 30 mg (pod warunkiem ,że wykorzysta się też wodę spod gotowania - przenikanie związków do wody)
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2471/2Brukselka 1 szklanka surowej ok.37 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2362/2Gotowana - 100 gr.ok.36 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2363/2Zielona fasolka szparagowa 1 szklanka surowego ok.37
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2341/2gotowana 1 szklanka to ok. 55mg.
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2342/2Czosnek surowy 28g. to ok.50 wapnia
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2446/2Szparagi 1 szklanka surowych ok. 32.
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2311/2gotowane 1 szklanka ok 32 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2316/2suszone zioła
Bazylia suszona 2łyżeczki ok.60 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/173/2Tymianek 2łyzeczki ok.53 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/211/2Oregano 2 łyżeczki ok.57 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/197/2Majeranek ok.2 łyżeczki 30 - 40 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/spi ... erbs/193/2Kto ma dostęp to także
warzywa morskie ćwierć szklanki to ok. 33 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2316/2Także kto ma dostęp do
kapusty sitowej tzw. mustard greens ( poniżej zdjęcie )
https://www.google.pl/search?q=Mustard+ ... 24&bih=629gotowana 1 szklanka to ok. 104 mg
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2490/2surowa 1 szklanka to ok.57.mg
http://nutritiondata.self.com/facts/veg ... cts/2489/2Jak widać jest w czym wybierać ,przebierać ,wymyślać i komponować najróżniejsze ciekawe dania bez ciągłej presji lobbysty mlecznego ( gdzieś tam pojawiającej się w głowie, zwłaszcza u młodych stażem bądź wiekiem wegan ) oraz strachu o jakieś tam niedobory .