Strona 1 z 1

Niedobory mniej znane

PostNapisane: 19 cze 2011, o 17:07
przez poranek
Na niedobór podstawowych witamin i minerałów nie możemy narzekać przy zbilansowanej diecie bezmięsnej (z pominięciem B12 u wegan). A co ze związkami mniej znanymi - lecz też ważnymi?



Karnityna:

Dzienne zapotrzebowanie zdrowej, dorosłej osoby na karnitynę wynosi średnio 15 mg. Synteza wynosi 11–34 mg karnityny dziennie, a z dietą dostarczane jest codziennie średnio 20–200 mg. U wegetarian ilość karnityny w pożywieniu jest dużo mniejsza i wynosi ok. 1 mg/dzień

(...)

Skutki niedoboru karnityny

* osłabienie lub zaniki mięśni szkieletowych (miopatia)
* niewydolność mięśnia sercowego (kardiomiopatia)



http://pl.wikipedia.org/wiki/Karnityna



Koenzym Q - przeciwutleniacz opóźniający proces starzenia się, chroniący tętnice, ożywiający osłabione serce, obniżający ciśnienie krwi, wspomagający układ immunologiczny, odtruwający organizm, chroniący mózg przed uszkodzeniem, poprawiający wygląd skóry, pomocny w leczeniu cukrzycy, otyłości i paradentozy.


http://www.cyberbaba.pl/s...691-koenzym-q10

Występuje głównie w mięsie: http://en.wikipedia.org/w..._dietary_intake

Wraz z upływem wieku organizm wytwarza go coraz mniej, 80 % starszych osób cierpi na niedobór. Niemniej dieta bezmięsna zwiększa możliwość powstania deficytu.


Karnozyna


Researchers in Britain,[2] South Korea,[3] Russia[4][5] and other countries[6][7] have shown that carnosine has a number of antioxidant properties that may be beneficial. Carnosine has been proven to scavenge reactive oxygen species (ROS) as well as alpha-beta unsaturated aldehydes formed from peroxidation of cell membrane fatty acids during oxidative stress.

Carnosine can oppose glycation[8][9] and it can chelate divalent metal ions. Chronic glycolysis is suspected to accelerate aging.[10] Carnosine was found to inhibit diabetic nephropathy by protecting the podocytes and mesangial cells.[11] Because of its antioxidant, antiglycator and metal chelator properties, carnosine supplements have been proposed as a general anti-aging therapy.[12] Carnosine containing products are also used in topical preparations to reduce wrinkles on the skin.[13]



Typical vegetarian diets are thought to be lacking in carnosine, but whether this has a detrimental effect on vegetarians is unknown


http://en.wikipedia.org/wiki/Carnosine


Kreatyna - występuje głównie w mięsie. Zwiększa siłę fizyczną. U wegetarian odnotowuje się niedobory.

A study involving, 18 vegetarians and 24 non-vegetarians, on the effect of creatine in vegetarians showed that total creatine was significantly lower than in non-vegetarians. Since vegetables do not represent the primary source of creatine, vegetarians can be expected to show lower levels of directly derived muscle creatine.




Skutki tychże:

niedobór sprzyja niewydolności mięśnia sercowego (serce starcze), peroksydacji lipidów (uszkodzeniom wywoływanym przez wolne rodniki), osłabieniu aktywności witaminy E, obniżeniu aktywności fizycznej i umysłowej, utracie masy mięśniowej (uwiąd starczy)


http://www.przychodnia.pl...hp3?s=3&d=7&t=9

Ponadto deficyt kreatyny wydaje się... ogłupiać wegetarian:

A placebo-controlled double-blind experiment found that a group of subjects (composed of vegetarians and vegans) who took 5 grams of creatine per day for six weeks showed a significant improvement on two separate tests of fluid intelligence, Raven's Progressive Matrices, and the backward digit span test from the WAIS. The treatment group was able to repeat longer sequences of numbers from memory and had higher overall IQ scores than the control group. The researchers concluded that "supplementation with creatine significantly increased intelligence compared with placebo."[29] A subsequent study found that creatine supplements improved cognitive ability in the elderly.[30] A study on young adults (0.03 g/kg/day for six weeks, e.g., 2 g/day for 150-pound individual) failed, however, to find any improvements


http://en.wikipedia.org/w...gnitive_ability


Tauryna - kolejny przeciwutleniacz. Substancja-dobrodziej dla organizmu:

Taurine is conjugated via its amino terminal group with chenodeoxycholic acid and cholic acid to form the bile salts sodium taurochenodeoxycholate and sodium taurocholate. The low pKa[12] of taurine's sulfonic acid group ensures this moiety is negatively charged in the pH ranges normally found in the intestinal tract and, thus, improves the surfactant properties of the cholic acid conjugate. Taurine crosses the blood-brain barrier[13][14][15] and has been implicated in a wide array of physiological phenomena including inhibitory neurotransmission,[16] long-term potentiation in the striatum/hippocampus,[17] membrane stabilization,[18] feedback inhibition of neutrophil/macrophage respiratory burst, adipose tissue regulation and possible prevention of obesity,[19][20] calcium homeostasis,[21] recovery from osmotic shock,[22] protection against glutamate excitotoxicity[23] and prevention of epileptic seizures.[24] It also acts as an antioxidant and protects against toxicity of various substances (such as lead and cadmium).[25][26][27][28]


Wegetarianie chyba cierpią na jej niedobór:

Taurine levels were found to be significantly lower in vegans than in a control group on a standard American diet. Plasma taurine was 78% of control values, and urinary taurine was 29%


http://en.wikipedia.org/w...ption_from_food




Co z tym wszystkim? A może u wegetarian występują jeszcze inne niedobory?

Re: Niedobory mniej znane

PostNapisane: 19 cze 2011, o 18:14
przez gzyra
Uściślij, czy mówisz o wegetarianach (odrzucenie mięsa) czy o weganach (odrzucenie produktów odzwierzęcych).

Re: Niedobory mniej znane

PostNapisane: 19 cze 2011, o 18:22
przez poranek
Mówię o wszystkich wegetarianach. A więc także o weganach. Zwłaszcza o weganach.

Można się odnieść z pozycji wegańskiej, można z ogólnie wegetariańskiej. Obojętnie.

Re: Niedobory mniej znane

PostNapisane: 19 cze 2011, o 19:24
przez arturfilip12
Niedawno poruszałem ten temat na forum

L-karnityna

Wydajność syntezy u wegetarian --> 90%
http://www.phmd.pl/fulltxthtml.php?ICID=14572

'Wydajnosc syntezy L-karnityny spada podczas stosowania diety wysokotłuszczowej (niskowęglowodanowej), białkowej oraz w okresie ciąży i w niektórych stanach chorobowych'

'Niedobór karnityny nie został stwierdzony u osób zdrowych, bez zaburzeń metabolicznych co sugeruje, że większość ludzi może syntetyzować odpowiednie ilości L-karnityny. Nawet ściśli wegetarianie (weganie) nie wykazują niedoboru pomimo, że znaczna ilość karnityny wystepuje w produktach zwierzecych'
http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/o ... carnitine/

Tauryna

W przeciwieństwie do L-karnityny biosynteza w org. nie wystarcza na pokrycie zapotrzebowania u naczelnych.
Znaczne ilości znajdują się w soczewicy - 40mg/100g i grochu - 30mg/100g.
http://www.phmd.pl/fulltxthtml.php?ICID=834257


Od jakiegoś czasu interesuję się ww. problemem niedoborów tych substancji u wegan. Zbiore wszystkie publikacje jakie mam i wrzucę na forum ;)

Re: Niedobory mniej znane

PostNapisane: 19 cze 2011, o 19:43
przez poranek
artuffilip12 napisał(a): Niedawno poruszałem ten temat na forum


Wczoraj o tym pisałeś. Co zachęciło mnie do zgłębienia tematu i założenia tego wątku. Dziękuję ślicznie.

Co do karnityny:

http://en.wikipedia.org/wiki/Carnitine#Food

Tempeh zawiera jej względnie dużo. Wydaje mi się (ale żaden ze mnie dietetyk), że regularne spożywanie tego produktu może zapobiec niedoborom nawet u osób z upośledzonym metabolizmem. Synteza karnityny w organizmie wynosi od 11 do 34 mg. Dzienne zapotrzebowanie to 15 mg. Czyli nawet jeśli ktoś syntezuje jej tylko 11, to jedząc codziennie troszkę tempeh (19.5 mg karnityny na sto gramów) spokojnie spełni zapotrzebowanie.
No chyba że przyswajalność karnityny w tempeh jest nieduża...

arturfilip12 napisał(a):
Od jakiegoś czasu interesuję się ww. problemem niedoborów tych substancji u wegan. Zbiore wszystkie publikacje jakie mam i wrzucę na forum


A spróbowałbyś nie!
Czekam z niecierpliwością.

Re: Niedobory mniej znane

PostNapisane: 19 cze 2011, o 20:41
przez gzyra
poranek napisał(a):Mówię o wszystkich wegetarianach. A więc także o weganach. Zwłaszcza o weganach.

Można się odnieść z pozycji wegańskiej, można z ogólnie wegetariańskiej. Obojętnie.


Dieta wegetariańska i wegańska różnią się i to chyba nie jest obojętne i z punktu widzenia nauki o żywieniu i z punktu widzenia wegan. Jeśli jakiś składnik deficytowy u wegan znajdzie się w czymś wegetariańskim, odzwierzęcym, to dla nas taka informacja jest bezużyteczna.

Re: Niedobory mniej znane

PostNapisane: 19 cze 2011, o 20:57
przez poranek
Jasna rzecz. Ale co szkodzi poruszyć w jednym wątku zagadnienie tych substancyj we wszystkich rodzajach wegetarianizmu: w laktoowo-, owo-, laktowegetarianizmie - oraz w weganizmie? (pomijam wynalazki typu frutarianizm)

Na przykład wiesz coś o spożyciu karnityny przez wegan - to piszesz: "u wegan z karnityną sprawa ma się tak i tak". Kto inny napisze o laktoowowegetarianach.

Pierwsze zdanie mojej pierwszej wypowiedzi mówi o diecie bezmięsnej. Czyli o szeroko pojętym wegetarianizmie.

Nie bardzo wiem, w czym widzisz kłopot, Darku :-) Podziel się lepiej wiedzą, bo jestem pewien, że to zagadnienie nie jest ci obce.

Re: Niedobory mniej znane

PostNapisane: 19 cze 2011, o 21:00
przez arturfilip12
Karnityna, tauryna, beta-alanina, karnozyna, koenzym Q10 czyli substancje o których mowa w tym wątku w znaczących ilościach wystepują tylko w mięsie w nieznacznych ilosciach także w rybach i jajach. Ich deficyt może potencjalnie wystąpić u wegan jak i wegetarian.

Re: Niedobory mniej znane

PostNapisane: 21 cze 2011, o 18:03
przez AdamZ
Jeśli chodzi o koenzym Q10 to ostatnio coraz więcej o nim słychać, ma być eliksirem młodości.

A co na to wikipedia:

In the developed world, the estimated daily intake of CoQ10 has been determined at 3–6 mg per day, derived primarily from meat.

CoQ10 levels in selected foods[74]

Food Coenzyme Q10 concentration [mg/kg]
Oils
soybean 54–280
olive 4–160
grapeseed 64–73
sunflower 4–15
rice bran /
coconut
Nuts
peanuts 27
walnuts 19
sesame seeds 18–23
pistachio nuts 20
hazelnuts 17
almond 5–14
Vegetables
parsley 8–26
broccoli 6–9
cauliflower 2–7
spinach up to 10
grape 6–7
Chinese cabbage 2–5
Fruit
avocado 10
blackcurrant 3
strawberry 1
orange 1–2
grapefruit 1
apple 1

Czyli dla 4 mg dziennie trzeba np: 10 dkg szpinaku (1 mg), 10 dkg winogron(0,7 mg), 5 dkg orzechów włoskich (1 mg), 10 dg brokułów (0,4 mg),i ok. 2 dg oleju sojowego . Chyba nie za dużo.
/edit: Przy założeniu 100% przyswajalności co raczej nie jest słuszne. Ale nie wiem jaka jest przyswajalność.

Niedobory mniej znane

PostNapisane: 4 sie 2011, o 03:39
przez ann