Posty: 612
Dołączył(a): 29 cze 2008, o 14:42
Aktywowanie orzechów przez moczenie
Aktywowanie różnych produktów, głównie orzechów, nasion, pestek to temat o którym często słychać w środowisku weg(egetari)ańskim, temat jest szczególnie popularny wśród witarian.
Produkty te mają się aktywować przez moczenie. Dzięki temu , o czy można przeczytać np. tu deaktywujemy zawarte w orzechach inhibtory enzymów trawiennych, które w przypadku niemoczenia mają być blokowane.
Cytuję: "Jeśli zjemy nie moczony orzech, będzie on zdrowy, ale te wartości odżywcze wchłoniemy jedynie w 40%, moczenie uwalnia pozostałe 60% enzymów. "
Teraz moje pytanie: czy ktoś dysponuje jakimiś badaniami naukowymi które by te teorie potwierdzały? Pytam bo o tym namaczaniu słyszałem często od osób które głosiły inne, jak dla mnie nieprawdziwe a przynajmniej niezweryfikowane teorie.
Produkty te mają się aktywować przez moczenie. Dzięki temu , o czy można przeczytać np. tu deaktywujemy zawarte w orzechach inhibtory enzymów trawiennych, które w przypadku niemoczenia mają być blokowane.
Cytuję: "Jeśli zjemy nie moczony orzech, będzie on zdrowy, ale te wartości odżywcze wchłoniemy jedynie w 40%, moczenie uwalnia pozostałe 60% enzymów. "
Teraz moje pytanie: czy ktoś dysponuje jakimiś badaniami naukowymi które by te teorie potwierdzały? Pytam bo o tym namaczaniu słyszałem często od osób które głosiły inne, jak dla mnie nieprawdziwe a przynajmniej niezweryfikowane teorie.