Posty: 60
Dołączył(a): 1 maja 2011, o 19:53
Czarny bez PH
Cześć,
nie mogę nigdzie znaleźć informacji o tym jaką zasadotwórczość posiada syrop z kwiatów czarnego bzu. Domyślam się, że jest ona wysoka, ale chciałbym wiedzieć dokładnie. Gdzie mogę zasięgnąć takiej informacji? Idzie to jakoś obliczyć? Zmierzyć?
Może należałoby spróbować z papierkiem lakmusowym? Tylko obawiam się, że to zmierzy pH roztworu, które różni się od zasadotwórczości. Np. sok z cytryny ma niskie pH (2-3), a pomimo tego jest wysoko zasadotwórczy (pH 7-8). Właśnie, jak obliczane jest to "drugie" pogrubione pH?
nie mogę nigdzie znaleźć informacji o tym jaką zasadotwórczość posiada syrop z kwiatów czarnego bzu. Domyślam się, że jest ona wysoka, ale chciałbym wiedzieć dokładnie. Gdzie mogę zasięgnąć takiej informacji? Idzie to jakoś obliczyć? Zmierzyć?
Może należałoby spróbować z papierkiem lakmusowym? Tylko obawiam się, że to zmierzy pH roztworu, które różni się od zasadotwórczości. Np. sok z cytryny ma niskie pH (2-3), a pomimo tego jest wysoko zasadotwórczy (pH 7-8). Właśnie, jak obliczane jest to "drugie" pogrubione pH?