PCRM odpowiada na nierzetelny artykuł o diecie wegańskiej
Po ukazaniu się na świecie szerokim, a później w Polsce w dzienniku Polska, nierzetelnego artykułu o tym jak to dieta wegańska jest niezdrowa, PCRM rozpowszechnił swoją odpowiedź:
http://vege.pl/komentarze.php?dz=77&id=4700
Lekarze popierają dietę wegetariańską i wegańską u kobiet w ciąży
Waszyngton—Dobrze zaplanowane diety wegetariańskie i wegańskie są zdrowe
dla kobiet w ciąży i ich dzieci, a zapotrzebowanie na witaminę B12 może być
łatwo zaspokojone dzięki suplementom i żywności wzbogaconej tą witaminą -
mówią lekarze i dietetycy z Physicians Committee for Responsible Medicine
(PCRM). Dietetycy PCRM są w stanie udzielić komentarza w odpowiedzi na
najnowsze badanie opublikowane w czasopiśmie Pediatrics, które mówi, że
niskie dawki witaminy B12 mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia wad cewy
nerwowej.
Badanie to opiera się na analizach przechowywanych próbek krwi, które
zostały pobrane podczas ciąży od trzech grup irlandzkich kobiet pomiędzy
1983 i 1990. Nie ma żadnych informacji, że którakolwiek z tych kobiet była
weganką, czy wegetarianką, a badanie zaznacza, że kobiety te zostały
wybrane dlatego, że suplementy witaminowe i żywność wzbogacona były trudne
do zdobycia w tym okresie. Ponadto kobiety żyły w regionie, w którym
tradycyjnie występował wysoki odsetek urodzeń dzieci z wadą cewy nerwowej,
co sugeruje umiarkowanie wysoką predyspozycje genetyczną.
"Nie byliśmy w stanie sprawdzić, czy badane kobiety były wegankami, ze
względu na sposób w jaki pozyskiwaliśmy próbki krwi do badania.” Wyjaśnia
autor badania, James Mills, w odpowiedzi na wiadomość e-mail z pytaniami na
temat badania. "Można powiedzieć, że w czasie, w którym pobrano próbki krwi,
dieta wegańska nie była znana”.
Eksperci zgadzają się, że kobiety w ciąży mogą cieszyć się zdrowiem i
dobrym samopoczuciem na dietach wegańskich. Amerykańskie Stowarzyszenie
Dietetyków, największa amerykańska organizacja skupiająca dietetyków,
stwierdziła, że „prawidłowo skomponowana dieta wegańska i inne rodzaje diet
wegetariańskich są odpowiednie dla człowieka na każdym etapie rozwoju
włączając w to okres niemowlęctwa, dojrzewania i ciąży." Ponadto, diety
wegetariańskie oferują wiele korzyści zdrowotnych, m.in. niższy poziom
tłuszczów nasyconych i cholesterolu, wyższą zawartość błonnika, kwasu
foliowego oraz działających przeciwnowotworowo antyoksydantów i
fitozwiązków.
"Kobiety, które stosowały dietę wegańską, cieszyły się dobrym zdrowiem
podczas ciąży, poza tym często były zdrowsze od mam, które jadły mięso”,
mówi dietetyk Susan Levin z PCRM. "Spożywając różnorodne owoce, warzywa i
inne wegetariańskie produkty oraz włączając w dietę żywność wzbogaconą
witaminą B12 lub suplementy, mamy i ich dzieci mogą uzyskać wszystkie
składniki odżywcze jakie są potrzebne, aby cieszyć się dobrym zdrowiem”
Wybór diety wegańskiej może również pomóc kobietom uniknąć szkodliwych
hormonów i zanieczyszczeń środowiska znajdujących się w nabiale, mięsie i
rybach. Analizy mleka wegetariańskich mam pokazują, że poziom
zanieczyszczeń środowiskowych w mleku jest u nich znacznie niższy niż u
nie-wegetarianek.
Witamina B12 może być z powodzeniem dostarczana z wzbogaconymi płatkami
śniadaniowymi oraz mlekiem sojowym, które są niskokaloryczne i
niskotłuszczowe. Najwygodniejsze i najbardziej godne zaufania źródło
witaminy B12 to suplementy witaminowe."
Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) została założona w
1985r. – jest organizacją non-profit, która zajmuje się propagowaniem
medycyny prewencyjnej, prowadzeniem badań klinicznych oraz promowaniem
wysokich standardów etycznych w badaniach medycznych.
http://vege.pl/komentarze.php?dz=77&id=4700
Lekarze popierają dietę wegetariańską i wegańską u kobiet w ciąży
Waszyngton—Dobrze zaplanowane diety wegetariańskie i wegańskie są zdrowe
dla kobiet w ciąży i ich dzieci, a zapotrzebowanie na witaminę B12 może być
łatwo zaspokojone dzięki suplementom i żywności wzbogaconej tą witaminą -
mówią lekarze i dietetycy z Physicians Committee for Responsible Medicine
(PCRM). Dietetycy PCRM są w stanie udzielić komentarza w odpowiedzi na
najnowsze badanie opublikowane w czasopiśmie Pediatrics, które mówi, że
niskie dawki witaminy B12 mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia wad cewy
nerwowej.
Badanie to opiera się na analizach przechowywanych próbek krwi, które
zostały pobrane podczas ciąży od trzech grup irlandzkich kobiet pomiędzy
1983 i 1990. Nie ma żadnych informacji, że którakolwiek z tych kobiet była
weganką, czy wegetarianką, a badanie zaznacza, że kobiety te zostały
wybrane dlatego, że suplementy witaminowe i żywność wzbogacona były trudne
do zdobycia w tym okresie. Ponadto kobiety żyły w regionie, w którym
tradycyjnie występował wysoki odsetek urodzeń dzieci z wadą cewy nerwowej,
co sugeruje umiarkowanie wysoką predyspozycje genetyczną.
"Nie byliśmy w stanie sprawdzić, czy badane kobiety były wegankami, ze
względu na sposób w jaki pozyskiwaliśmy próbki krwi do badania.” Wyjaśnia
autor badania, James Mills, w odpowiedzi na wiadomość e-mail z pytaniami na
temat badania. "Można powiedzieć, że w czasie, w którym pobrano próbki krwi,
dieta wegańska nie była znana”.
Eksperci zgadzają się, że kobiety w ciąży mogą cieszyć się zdrowiem i
dobrym samopoczuciem na dietach wegańskich. Amerykańskie Stowarzyszenie
Dietetyków, największa amerykańska organizacja skupiająca dietetyków,
stwierdziła, że „prawidłowo skomponowana dieta wegańska i inne rodzaje diet
wegetariańskich są odpowiednie dla człowieka na każdym etapie rozwoju
włączając w to okres niemowlęctwa, dojrzewania i ciąży." Ponadto, diety
wegetariańskie oferują wiele korzyści zdrowotnych, m.in. niższy poziom
tłuszczów nasyconych i cholesterolu, wyższą zawartość błonnika, kwasu
foliowego oraz działających przeciwnowotworowo antyoksydantów i
fitozwiązków.
"Kobiety, które stosowały dietę wegańską, cieszyły się dobrym zdrowiem
podczas ciąży, poza tym często były zdrowsze od mam, które jadły mięso”,
mówi dietetyk Susan Levin z PCRM. "Spożywając różnorodne owoce, warzywa i
inne wegetariańskie produkty oraz włączając w dietę żywność wzbogaconą
witaminą B12 lub suplementy, mamy i ich dzieci mogą uzyskać wszystkie
składniki odżywcze jakie są potrzebne, aby cieszyć się dobrym zdrowiem”
Wybór diety wegańskiej może również pomóc kobietom uniknąć szkodliwych
hormonów i zanieczyszczeń środowiska znajdujących się w nabiale, mięsie i
rybach. Analizy mleka wegetariańskich mam pokazują, że poziom
zanieczyszczeń środowiskowych w mleku jest u nich znacznie niższy niż u
nie-wegetarianek.
Witamina B12 może być z powodzeniem dostarczana z wzbogaconymi płatkami
śniadaniowymi oraz mlekiem sojowym, które są niskokaloryczne i
niskotłuszczowe. Najwygodniejsze i najbardziej godne zaufania źródło
witaminy B12 to suplementy witaminowe."
Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) została założona w
1985r. – jest organizacją non-profit, która zajmuje się propagowaniem
medycyny prewencyjnej, prowadzeniem badań klinicznych oraz promowaniem
wysokich standardów etycznych w badaniach medycznych.