Strona 2 z 3

Re: Kwasy Omega-3 - przeceniane

PostNapisane: 4 mar 2011, o 13:22
przez Katrin3783
A co sądzicie na temat tego artykułu?
Wpływ oleju lnianego oraz spożywanie fast foodów na funkcjonowanie naszego organizmu.

Czy wiesz, że najzdrowsze tłuszcze spożywane przez człowieka to
oleje roślinne?

Wytłoczony olej z nasion roślin oleistych, zawiera w sobie, od kilku do kilkunastu, różnego rodzaju kwasów tłuszczowych.
We współczesnym pożywieniu zdecydowaną przewagę mają tłuszcze zawarte w margarynie, fast foodach i potrawach smażonych w głębokim tłuszczu, czyli kwasy tłuszczowe Omega 6.

Kwasy tłuszczowe zawarte w olejach jadalnych, uwzględniając ich chemiczną postać, dzielą się na:

● kwasy tłuszczowe nasycone,
● kwasy tłuszczowe jednonienasycone,
● kwasy tłuszczowe wielonienasycone.
Kwasy nasycone i jednonienasycone organizm ludzki może wytworzyć samodzielnie.
Natomiast kwasy wielonienasycone, niezbędne i konieczne, dla zdrowego funkcjonowania naszego organizmu, muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Dzieje się tak dlatego bo nasz organizm nie potrafi ich samodzielnie wytworzyć.

W grupie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych dominujące znaczenie posiadają kwasy Omega 6 i Omega 3.

Kwasy Omega 6 zawarte w fast foodach zostały także zaliczone do grupy NNKT, (czyli tych, których organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wytworzyć).
Badania naukowe wykazały jednak, że nadmiar tego tłuszczu w naszym pożywieniu, powoduje zachwianie koniecznej równowagi w organizmie. I tym samym, wywołuje określone problemy zdrowotne.
Udowodniono, ze problem nie tkwi w tym, że spożywamy kwasy tłuszczowe Omega 6, tylko w tym, że spożywamy ich niewspółmiernie za dużo, niż wynika to z potrzeb naszego organizmu.

Dla zagwarantowania właściwej fizjologii konieczne jest zachowanie odpowiedniej proporcji spożycia kwasów Omega 6 i Omega 3.
Według najnowszych badań ten stosunek powinien mieścić się w granicach:
2 : 1 do 4 : 1 ( Omega 6 : Omega 3 ).
W publikowanych w ostatnim okresie opracowaniach, za tak zwaną złotą proporcję, uważa się, stosunek 4 : 1.
Taka proporcja ma gwarantować prawidłowe przyswajanie przez organizm kwasów Omega 3.
Spożywanie kwasów Omega 6 i Omega 3 w niewłaściwej proporcji, skutkuje obniżeniem w organizmie poziomu kwasu omega 3. Bowiem nadmiar spożywanych kwasów Omega 6 w stosunku do Omega 3, hamuje właściwe zagospodarowanie przez organizm dostarczonego z pożywieniem kwasu tłuszczowego Omega 3.

Współczesna dieta charakteryzuje się tym, że te proporcje w diametralny sposób zostały przekroczone. Występująca w spożyciu zdecydowana przewaga kwasów tłuszczowych Omega 6, jest przyczyną nadwagi, nadciśnienia, ogólnego osłabienia odporność organizmu, może prowadzić do nowotworów – jednym zdaniem – stanowi zagrożenie dla zdrowia człowieka.

Olej lniany, pod warunkiem, że zawiera dużą ilość kwasu tłuszczowego Omega 3, stanowi zdecydowaną przeciwwagę dla wysokiego spożycia kwasu Omega 6.

Niezbędny Nienasycony Kwas Tłuszczowy – Omega 3
Najnowsze badania naukowe potwierdzają, że:
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe z rodziny Omega 3, posiadają wręcz fundamentalny wpływ na zdrowotną kondycję ludzkiego organizmu.
Zdrowie dzieci i młodzieży
Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu tłuszczowego, Omega 3, wspomaga:
● prawidłowy rozwój neuronów,
● leczenie nadpobudliwości dziecięcej,
● budowę równowagi hormonalnej.
Układ sercowo naczyniowy
Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu tłuszczowego, Omega 3, wpływa na:
● obniżenie poziomu ,,złego” cholesterolu,
● wzrost poziomu tak zwanego ,,dobrego” cholesterolu,
● zmniejszenie prawdopodobieństwa drugiego zawału,
● zmniejszenie ryzyka nagłego zgonu w wyniku zatrzymania krążenia,
● rozszerzenie naczyń wieńcowych oraz zwiększenie siły skurczu mięśnia sercowego,
● zmniejszenie ryzyka takich chorób jak: miażdżyca, zawał serca, udar mózgu.
Układ trawienny
Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu tłuszczowego, Omega 3:
● wspomaga procesy trawienne i aktywizuje przemianę materii,
● regeneruje i osłania błonę śluzową układu pokarmowego.
Nadwaga i otyłość
Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu tłuszczowego, Omega 3:
● przywraca równowagę hormonalną i przywraca zakłócone proporcje innych kwasów tłuszczowych w organizmie,
● wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej,
● wpływa korzystnie na odtłuszczanie wątroby.
Ciąża
Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu tłuszczowego, Omega 3, wpływa na:
● proces utrzymywania ciąży,
● zmniejszenie depresji poporodowej.
Należy w tym przypadku dodać, że kobiece mleko posiada wysoką zawartość kwasów tłuszczowych EPA i DHA, które stanowią budulec do prawidłowego rozwoju mózgu i całego układu nerwowego rozwijającego się niemowlęcia. Kwasy tłuszczowe, EPA i DHA, organizm ludzki może jedynie wytworzyć z kwasu tłuszczowego Omega 3.
Można wnosić, że zwiększone zapotrzebowanie płodu i nowo narodzonego dziecka, na wymienione kwasy, powoduje drastyczny ich spadek w organizmie matki – stąd depresja poporodowa.
Mleko krowie nie zawiera ani EPA ani DHA!
Układ nerwowy
Olej lniany, zawierający wielonienasycone kwasy tłuszczowe, Omega 3, stosuje się przy takich dolegliwościach jak:
● drętwienie i mrowienie kończyn,
● postępujące schorzenia mózgu i układu nerwowego – choroba Alzhaimera,
● stany depresyjne.

W artykule przedstawiłam hasłowo dobroczynne właściwości kwasu Omega 3, zawartego w oleju lnianym, jednak nie oznacza to, że olej lniany jest lekarstwem na wszystko. Należy go używać jako niezbędnego dodatku do prawidłowego leczenia i profilaktycznie stosować w codziennych posiłkach, będąc świadomym, że spożywamy produkt zwierający niezbędne składniki do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu.
www.waszsklep.com.pl

Re: Kwasy Omega-3 - przeceniane

PostNapisane: 6 mar 2011, o 09:04
przez pinczer
Zawsze się mówiło że tran i omega 3 są bardzo zdrowe i należy je regularnie przyjmować ( oczywiście w granicach rozsądku ). Kiedyś brałem tran, a teraz stosuję suplement bogaty właśnie w kwas omega-3. Powiem wam, że czuję się po tym normalnie, ale zauważyłem zwiększoną odporność na różnego rodzaju choroby. Rzadziej łapię przeziębienia oraz poważniejsze schorzenia, a grypy to nie miałem od bardzo dawna. Z mojego punktu widzenia omega 3 działa i to całkiem nieźle. W tej chwili kupuję sobie suplement który nazywa się olimp gold omega3. Nie jest on drogi, w aptece za grosze w knurowie na witosa płacę dosłownie kilkanaście złotych za opakowanie

Re: Kwasy Omega-3 - przeceniane

PostNapisane: 13 kwi 2011, o 09:53
przez Neon_Knight
Pinczer, ten suplement o którym piszesz, jest na bazie oleju rybiego. Jest to niestety wiadomość nieprzydatna dla wegan, a piszesz w dziale "weganizm". Byłoby fajnie, gdybyś wiedział o jakimś suplemencie który jest bez produktów odzwierzęcych i w przystępnej cenie. Z tego, co widzę, te są cholernie drogie, a pewnie już w ogóle niedostępne w Pl. Najtańszy suplement, o jakim piszą na http://veganhealth.org/articles/omega3#veganDHA, kosztuje ok. 20 funtów. W przeliczeniu na polskie, to 89,90PLN za 40 kapsułek. A trzeba to jeszcze sprowadzić. Z Ameryki, wychodzi z kolei 52zł. Z tego, co widzę, o ile dobrze zrozumiałem, bo nie miałem czasu czytać dokładnie wszystkiego, z roślinnych źródeł możesz sobie pozyskać ALA, który w organiźmie jest przekształcany w omega-3, tylko, że ALA może wywoływać problemy z wzrokiem i jest szansa, że przyczynia się do raka prostaty. Teraz pytanie, czy korzyści przeważają nad niebezpieczeństwami. na veganhealth chyba o tym nie piszą, jest tylko info, że najlepiej jest brać suplementy DHA i do tego mała ilość (0,5g) ALA.
If it weren't for the (small chance) for potential eye problems, I would suggest either adding 3 g of ALA per day, or taking DHA supplements. Because of the eye issues, that much ALA is not worth the risk when DHA supplements are available.

Szkoda, że nie napisał, czy lepiej brać te 3g ALA licząc się z problemami z wzrokiem, czy w ogóle. Za bardzo nie rozumiem, jakie są skutki niedoboru omega-3 - czy inaczej - bycia na wegańskiej diecie, nie suplementując DHA.

Re: Kwasy Omega-3 - przeceniane

PostNapisane: 23 kwi 2011, o 10:05
przez krzysztof
WITAM :o

Katrin3783 napisał(a):Ja polecam Wam Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność.www.waszsklep.com.pl


Co ty "jaja" sobie robisz , kpisz czy reklamujesz sklep?
Asortyment
http://www.waszsklep.com.pl/
"mięso"
http://waszsklep.com.pl/wedliny-wloskie-c-151.html
ryby
http://waszsklep.com.pl/ryby-c-137.html
"jaja"
http://waszsklep.com.pl/jaja-eko-c-91.html
"owoce morza"
http://waszsklep.com.pl/owoce-morza-c-130.html
"nabiał "
http://waszsklep.com.pl/nabial-c-8.html

PROSZĘ MODERATORA O USUNIĘCIE POSTU Katrin3783

To jest taka sama sytuacja jak w tym temacie
viewtopic.php?p=9932#p9932


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :o

Re: Kwasy Omega-3 - przeceniane

PostNapisane: 23 kwi 2011, o 13:34
przez K.Biernacka
Co ciekawe, na spotkaniu z dietetyczką Małgorzatą Desmond podczas Tygodnia Weganizmu w Warszawie, usłyszałam, że tak naprawdę jeśli mamy wybierać np. między (tanim jak barszcz) świeżo zmielonym siemieniem lnianym a drogim olejem lnianym z pierwszego tłoczenia na zimno, to dbając nie tylko o kieszeń ale i o zdrowie, powinniśmy wybrać siemię. Same oleje w porównaniu do siemienia, pestek czy orzechów, z których są tłoczone zawierają nieporównywalnie mniej korzystnych składników odżywczych.

Re: Kwasy Omega-3 - przeceniane

PostNapisane: 23 kwi 2011, o 20:14
przez ann
K.Biernacka napisał(a):dbając nie tylko o kieszeń ale i o zdrowie, powinniśmy wybrać siemię. Same oleje w porównaniu do siemienia, pestek czy orzechów, z których są tłoczone zawierają nieporównywalnie mniej korzystnych składników odżywczych.
No tak, siemię ma poza omega-3 np lignany, które być może mają działanie antynowotworowe. Z drugiej strony - nie wiadomo czy zbyt duże ilości śluzu z lnu nie blokują wchłaniania substancji odżywczych.

Re: Kwasy Omega-3 - przeceniane

PostNapisane: 8 cze 2011, o 18:49
przez arturfilip12
EUFIC podaje, że nasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego występujace powszechnie w oleju kokosowym i palmowym (laurynowy i mirystynowy) mogą służyć jako substrat do produkcji omega-3, jednak nie podają źródła :x

Bliższe spojrzenie na tłuszcze nasycone - EUFIC napisał(a):
•Kwas mirystynowy może regulować dostępność biologiczną kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, takich jak kwas dokozaheksaenowy (DHA)
•Kwas laurynowy może być surowcem dla wytwarzania kwasów tłuszczowych omega-3 (w warunkach, gdy te kwasy tłuszczowe są nieobecne w pożywieniu).




Przydałby się komentarz dietetyka

Re: Kwasy Omega-3 - przeceniane

PostNapisane: 22 sie 2011, o 14:01
przez arturfilip12
Czy ten preparat jest wegański?

Re: Kwasy Omega-3 - przeceniane

PostNapisane: 23 sie 2011, o 10:38
przez Jędruś
Na opakowaniu jest napisane: pochodzenia roślinnego.
To pewnie wegański, na bazie glonów, niektóre gatunki glonów morskich wytwarzają DHA.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty.

Re: Kwasy Omega-3 - przeceniane

PostNapisane: 23 sie 2011, o 18:38
przez Alispo
Tak,jest wegański,w odróżnieniu od Omega Provita Vege,który zawiera wit.D3(ponoć w tym przypadku vege ale nie vegan)