B12 w natto?
Firma na swojej stronie pisze m.in.:
- "Sfermentowana soja jest również bogatym źródłem witamin (witamina B1, B2, B6, PP, E, K, A i C oraz witamina B12 [podkreślenie moje] - niezbędna dla wegetarian".
Na ich stronie jest znacznie więcej twierdzeń dotyczących walorów zdrowotnych natto, ale nie będę się wszystkimi szczegółowo zajmował. Interesuje mnie teraz tylko witamina B12, bo dla wegan jest niezwykle ważna. Każde twierdzenie o tym, że jakiś produkt roślinny, w dodatku dostępny na naszym rynku, zawiera aktywną formę B12 jest warte analizy i powinno być dobrze udokumentowane. Na stronie firmy nie znalazłem odnośników do żadnej literatury naukowej potwierdzającej, że natto jest "bogatym źródłem witaminy B12". Samo zdanie, które przytoczyłem powyżej, nie zawiera co prawda informacji, że to sfermentowana soja natto jest bogata w B12, ale z kontekstu wynika, że to twierdzenie dotyczy natto (nawet, gdyby dotyczyło innych produktów z fermentowanej soi, byłoby trudne do obrony).
Na stronie soyinfocenter.com możemy przeczytać:
- In 1953 Sakai published an extremely important article (in Japanese) on "Production of Vitamin B-12 by Microorganisms." It contained the first known reference to the existence of vitamin B-12 in a soyfood, in this case natto, which was found to contain 0.1 to 0.3 micrograms of B-12 per 100 grams. Sano (1961) also found an increase in B-12 during natto fermentation".
To jedyne znane mi źródło informacji o B12 w natto. Badania sprzed pół wieku, znane tylko z cytatu, nie bezpośrednio. Na tej podstawie dowiadujemy się, że w 100 gramach natto jest od 0.1 do 0.3 mikrograma B12. Opakowanie 200 g w Inoczi kosztuje 48,90 zł. Żeby dostarczyć organizmowi 2,4 mikrograma B12 (zalecaną dawkę dzienną), przy optymistycznym założeniu, że 100 g natto zawiera 0,3 mikrograma B12, dziennie trzeba by było zjeść 800 g natto - 200 czubatych łyżeczek. Dziennie kosztowałoby to nas 195,60 zł.
Przeszukałem kilka książek w poszukiwaniu informacji o zawartości aktywnej B12 w natto:
- "Handbook of food and beverage fermentation technology" (2004, Marcel Dekker, Inc.) - brak potwierdzenia informacji o B12 w natto
- "Microbiology and Technology of Fermented Foods" (2006, Blackwell Publishing) - brak potwierdzenia informacji o B12 w natto
- "Handbook of Fermented Functional Foods" (2008, CRC Press), rozdział 9 (str. 267-291) - brak potwierdzenia informacji o istotnej ilości B12 w natto. Proszę, oto tabela z tej ksiązki:
Również USDA National Nutrient Database podaje, że natto zawiera 0% B12 (widać to także tu).
W związku z tym mam pytanie do firmy Inoczi - Japanese Life Support - na jakiej podstawie twierdzi, że natto jest bogatym źródłem aktywnej witaminy B12 i może być dla wegetarian i wegan istotnym źródłem tej witaminy? Podobne pytanie zadałem w mailu do firmy. Zaprosiłem do udzielenia odpowiedzi w tym wątku.