Posty: 612
Dołączył(a): 29 cze 2008, o 14:42
Sól
Solimy dużo i często. Ziemniaki, warzywa, pasty, makarony. Używamy soli chyba codziennie. Moim zdaniem jednak przeciętna wiedza o soli jest bardzo mała. Wielokrotnie dziwiłem się że ludzie wybierając w sklepie sól nawet nie patrzą czy jest to sól kamienna czy warzona. Na uwagę o to że może nie należy kupować soli warzonej często spotykam się ze zdziwieniem. Obecnie mamy coraz większy wybór soli. Ponieważ ja sam nie wiem moim zdaniem wystarczająco dużo o soli postanowiłem zrobić małe podsumowanie. Proszę o dodawanie swoich uwag tak żebyśmy za jakiś czas solili idealnie.
Optymalną dobową dawką, zalecaną przez Światową Organizacje Zdrowia (WHO) jest do 6g (1 płaska łyżeczka).
Sól warzona
To oczyszczona sół kamienna. To prawie czysty chlorek sodu, jest pozbawona minerałów. Podobno jest bardziej słona niż kamienna. Często jest sztucznie wzbogacana związkami jodu (np. jodanem potasu), co akurat jest pozytywne. Poza tym dodaje się antyzbrylacz np. E536 (żelazocyjanek potasu)
Jej nadużywanie w dzisiejszej kuchni jest jednym z czynników wpływających na powstawanie tzw. chorób cywilizacyjnych. Zaleca się stosowanie soli nierafinowanych, czasami określanych jako kamienne oraz soli morskiej, uzyskiwanej poprzez odparowywanie wody morskiej.
Wszystkie składniki towarzyszące produkcji soli warzonej z soli kamiennej usuwa się w reakcji chemicznej - procesie ługowania. Dlatego tak otrzymana sól nie posiada większych wartości. Często wzbogaca się ją dodatkowo w jod, ale to tylko niewielki ułamek tego, co powinna zawierać prawdziwa wartościowa sól.
Sól kamienna
Dostarcza wielu składników odżywczych – manganu, miedzi, chromu, wapnia.
Sól panwiowa
W polskim internecie na zapytanie "sól panwiowa" wyskakuje tylko jedno hasło, mimo że sól taką można kupić.
Więcej jest po angielsku:
"pan" (panew) to
(chemistry) A pool used for obtaining salt by the natural evaporation of sea water.
(geology) An undrained, usually small and shallow, natural depression or hollow in which water accumulates and evaporates, leaving a salt deposit. A shallow lake of brackish water occupying such a depression.
Wydaje mi się więc że taka sól nie jest pozbawiona soli mineralnych
Sól morska
Najzdrowsza dla naszego organizmu. Zawiera bowiem przebogate źródło wszelkich mikroelementów, które są tak potrzebne do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Wśród cennych pierwiastków, znajdziemy w niej – magnez, lit, selen, cynk czy jod.
Główne składniki soli morskiej w 100 g
chlor 51,6 - 55,8g
sód 33,10 – 35,30g
magnez 0,38 - 0,68 g
wapń 0,04 - 0,18 g
potas 0,08 - 0,18 g
siarczan 0,87 - 2,10 g
żelazo 0,80 - 1,60 mg
mangan poniżej 0,005 mg
cynk 0,37 - 0,72 mg
Sole niskosodowe (sól morska z dodatkiem soli potasowej)
Ostatnio kupiłem taką sól firmy O'sole
http://www.osole.com.pl/pl/index/html/id:442/Nowosci
Na opakowaniu było napisane ile jest tam soli morskiej (33%) a ile soli potasowej (67%)
Ja mam sól Vita (spożywcza, dietetyczna) a jest jeszcze Fita (tylko spożywcza).
Jedyne co mnie niepokoi to wymienione składniki mineralne na 100g:
sód 13,2 g
potas 27,0 g
Inne składniki są niewymienione
Co więcej w wykazie składników jest napisane: sól morska NaCl , a przecież czytamy że sól morska to nie tylko NaCl, może napiszę do O'Sole w tej sprawie.
Przyznam że zainteresowała mnie ta sól , raz ze względu na obniżoną ilość sodu , dwa ze względu na to na ile bezpieczna dla zdrowia jest sól potasowa, w końcu ja nie pamiętam żeby kiedykolwiek używana była taka sól. O roli potasu niżej.
Sól azotynowa, sól peklująca (peklosól), peklowa
Sól peklowa do domowego wyrobu mięs i wędlin.
Nie będziemy się więc nią zajmować, napiszę tylko że zawiera ok. 0,5% dodatku azotynu sodu (NANO2)
Rola sodu
Sód - odpowiada za regulację gospodarki wodnej, jego zadaniem jest prawidłowy rozdział płynów wewnątrz i na zewnątrz komórek. Pełni on rolę w regulowaniu gospodarki wodnej i kwasowo-zasadowej organizmu. Jest odpowiedzialny za utrzymywanie właściwej objętości i ciśnienia krwi, a także za transport aminokwasów, cukrów i wielu witamin w tkankach. Sód występuje poza komórkami. Zapotrzebowanie organizmu na sód zostaje w większości pokryte przez sól kuchenną. Przyczyny nadmiaru sodu we krwi (hipernatremia): - cukrzyca, - choroby nerek, - niedobór płynów w organizmie, - obfite poty, - odwodnienie, Przyczyny niedoboru sody we krwi (hiponatremia): - wymioty, - biegunka, - tabletki moczopędne, - niewydolność serca, - niewydolność nerek, Wartość prawidłowa sodu w organizmie to 135-150
Do zaspokojenia potrzeb organizmu na sód wystarczy dostarczenie 1 g soli dziennie, podczas gdy przeciętny Polak spożywa 15-20g soli na dobę.
Rola potasu
Dzienne zapotrzebowanie na potas wynosi około 2 gramy i zwiększa się przy wysiłkach związanych z utratą potu lub przy biegunkach. Potas jest wydalany z organizmu z moczem, potem i z kałem. W normalnych warunkach braki potasu nie występują, ponieważ potas znajduje się w większości produktów spożywczych. Dużo potasu jest, w warzywach, owocach, mięsie i produktach zbożowych. W normalnej, dziennej diecie znajduje się 5 do 8 gramów potasu. Przy zawałach i chorobie niedokrwiennej serca podaje się preparaty potasu z magnezem w celu utrzymania sprawnego działania mięśnia sercowego.
Poza tym natknąłem się na informację że :
Według jeszcze innej opinii chlorek sodu należałoby zastąpić chlorkiem żelaza FeCl3.
Zerknąłem więc do wikipedii a tam:
Chlorek żelaza(III) jest szkodliwy, spożyty w większych dawkach może doprowadzić do zgonu. Dawka śmiertelna LD50 (doustnie szczur) wynosi 900 mg/kg. Po spożyciu powoduje wymioty, działa toksycznie na nerki i wątrobę. Przy kontakcie ze skórą i błonami śluzowymi wywołuje podrażnienia, bardzo silne podrażnienia występują w kontakcie z oczami. Chlorek żelaza(III) jest substancją silnie żrącą i należy z nim pracować jedynie używając odpowiedniej odzieży ochronnej.
Jest też sól drogowa ze żwirem
Powiedzenia:
Jak Ci przysolę to pożałujesz!