Posty: 76
Dołączył(a): 23 sie 2011, o 07:00
Miód, jajka od kury i ser ze wsi
na wstępie chciałem zaznaczyć, że jestem tu nowy i możliwe, że przeoczyłem jakiś wątek, w którym interesująca mnie kwestia została już omówiona. Jeżeli tak, to proszę o wyrozumiałość i wskazanie odpowiedzi.
Zastanawia mnie mianowicie to czy z Waszego punktu widzenia etyczne jest spożywanie miodu. Chodzi mi tylko i wyłącznie o miód produkowany przez znajomych pszczelarzy, co do których nie mam zastrzeżeń jeśli spojrzeć na warunki w jakich żyją pszczoły.
Kolejne pytanie dotyczy jaj i serów ze wsi. Wiem, że na ogół nie godzicie się na jedzenie nabiału argumentując to strasznymi warunkami w jakich żyją zwierzęta dające mleko/jaja i przedmiotowym ich traktowaniem. Jednak tak się złożyło, że całe swoje dotychczasowe życie jadłem jaja, które przynosiła zaprzyjaźniona pani ze wsi, więc wiedziałem w jakich warunkach żyją kury i mogę śmiało powiedzieć, że niczego im nie brakowało - miały kawał polany do dyspozycji każdego dnia, a zimę spędzały biegając luzem po dużej stodole.
Podobnie ma się sprawa z serami, które kupuję na placu o kobiety ze wsi. Wczoraj postanowiłem rozpatrzeć sprawę na nowo, bo przyznam szczerze, zainteresowały mnie idee weganizmu (do tej pory ograniczałem się do wegetarianizmu). Tak więc uogólniając: czy warunki w jakich żyją zwierzęta mogą być kryterium wyznaczającym co wolno lub nie jeść?