Tofurnik [przepis]
Składniki:
- 60 dag tofu (ja użyłem naturalne tofu firmy Polsoja)
- szklanka ugotowanej kaszy manny
- 2 banany
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- cukier wedle uznania
- posypka czekoladowa lub polewa czekoladowa lub budyń czekoladowy na górę tofurnika
- opcja: wiórki kokosowe
- opcja: gotowe ciastka jako spód
- rodzynki
- ewentualnie: orzechy, suszone morele itp.
Zmiksować tofu z bananami i ugotowaną kaszą. Posmarować formę odrobiną oleju, żeby tofurnik się nie przykleił na amen. Spód formy wyłożyć gotowymi ciastkami (jeśli ktoś ma obczajone wegańskie ciacha, ja mam). Do zmiksowanej masy dodać rodzynki, orzechy, suszone morele i ręcznie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do ok. 200 st. C. Przygotować polewę lub budyń i nałożyć na lekko ostudzony po wyjęciu z piekarnika tofurnik. Posypać wiórkami. Nie rzucać się na tofurnik, żeby sobie nie poparzyć paszczy, poczekać. Drugiego dnia na zimno też jest dobry.
Uwaga: w sklepach są gotowe polewy czekoladowe różnych firm, np. tej. Nie są to polewy w proszku, a w postaci gotowej, ale utwardzonej polewy. Jest twarda, bo zawiera tłuszcz palmowy. Wrzuca się kawał polewy razem z torebką do gorącej wody i za chwilę mamy płynną słodką maź do polewania.
Nie pytać mnie, czy tofurnik działa korzystnie na zdrowie, bo mnie to nie interesuje. :-) Działa korzystnie na samopoczucie. Smacznego.