Posty: 1374
Dołączył(a): 3 wrz 2008, o 13:10
Lokalizacja: Kraków
Wykład Toma Regana - video [ENG]
język angielski
Nagranie z wykładu amerykańskiego filozofa Toma Regana pt. Animal Rights - Introduction z 2006 roku.
Regan jest jednym z głównych współczesnych filozofów mówiących o prawach zwierząt. Temu tematowi poświęcił niejedną książkę. Główną pozycją jest The Case for Animal Rights.
W tym około 50 minutowym nagraniu podzielonym na youtube na 5 części, Regan przedstawia swoje argumenty za tym, by uznać prawa zwierząt, jeśli uznajemy prawa ludzi.
Bardzo spodobało mi się jego stwierdzenie, oprócz oczywistego "animals are not somethings, they are somebodies", że "animals don't only have a biology, they have a biography".
Jaki to jest niesamowity przeskok w myśleniu o zwierzętach. Taką biologiczną maszynę można przecież, nie zadając "niepotrzebnego" bólu zabić, pokroić i zjeść.
Ale kogoś z biografią, z imieniem, datą urodzenia, kogoś kto miał tatę, mamę, rodzeństwo, własne przeżycia, radości i smutki... takiego kogoś już nie tak łatwo zaszlachtować i z czystym sumieniem pokawałkować, ugotować, nabić na widelec i rozkoszować się smakiem jego mięśni czy wątroby.
polecam - bardzo ciekawy wykład
Nagranie z wykładu amerykańskiego filozofa Toma Regana pt. Animal Rights - Introduction z 2006 roku.
Regan jest jednym z głównych współczesnych filozofów mówiących o prawach zwierząt. Temu tematowi poświęcił niejedną książkę. Główną pozycją jest The Case for Animal Rights.
W tym około 50 minutowym nagraniu podzielonym na youtube na 5 części, Regan przedstawia swoje argumenty za tym, by uznać prawa zwierząt, jeśli uznajemy prawa ludzi.
Bardzo spodobało mi się jego stwierdzenie, oprócz oczywistego "animals are not somethings, they are somebodies", że "animals don't only have a biology, they have a biography".
Jaki to jest niesamowity przeskok w myśleniu o zwierzętach. Taką biologiczną maszynę można przecież, nie zadając "niepotrzebnego" bólu zabić, pokroić i zjeść.
Ale kogoś z biografią, z imieniem, datą urodzenia, kogoś kto miał tatę, mamę, rodzeństwo, własne przeżycia, radości i smutki... takiego kogoś już nie tak łatwo zaszlachtować i z czystym sumieniem pokawałkować, ugotować, nabić na widelec i rozkoszować się smakiem jego mięśni czy wątroby.
polecam - bardzo ciekawy wykład