Posty: 86
Dołączył(a): 27 lis 2009, o 23:53
Re: Witarianizm
K.Biernacka napisał(a):Przeczytałam wywiad z amerykańskim prymatologiem Richardem Wranghamem na temat ewolucji przodków człowieka i samego człowieka z punktu widzenia diety Homo kucharz
Co do rozwoju cywilizacji ludzkiej to uważam, że większy sens ma teoria E. von Danikena niż Prof. Richarda Wranghama. Warto przeczytać książką Rydwany Bogów (Chariots of the Gods). Został równeż zrobiony film na jej podstawie: History Channel. Ancient Aliens. Brzmi to bardziej prawdodopodobnie niż teoria Prof. Richarda Wranghama przedstawiciela przemysłu przetwórczego.
Pan prof. Richard Wrangham zapomniał przy porównywaniu gotowanego i surowego pożywienia o jednym, a mianowicie jeżeli surowe pożywienie podda się obróbce mechanicznej (wygniatarki, miksery) aby uzyskać homogenat a następnie podgrzeje się ten homogenat do ok. 40 stopni C i zostawi na okres 15-20 minut, to takie pożywienie jest najefektywnie trawione, ponieważ uległo trawieniu wstępnemu. O tym pisałem poprzednio opisując ekstrakcję likopenu.
W wywiadzie w miejscu opisującym spożywanie jajek zapomniano dodać że białko jajka zawiera antypożywki, substancje blokujące niektóre witaminy z grupy B (biotyny), jak również substancje wywołujące alergie. Wszystko po to aby chronić rozwijający się zarodek przed pasożytami i drapieżnictwem. Im dłuższy jest okres wysiadywania jaja tym więcej tych substancji zawiera jajko.
http://www.ppr.pl/artykul-naturalne-bar ... zial-4.php
awidyna
http://pl.wikipedia.org/wiki/Awidyna
Dlatego nie ma dziwne, że podgrzewanie (50-60 stopni C) (jajka na miękko) denaturuje białkowe antypożywki i w ten sposób obniża alergenność.
Pozdr
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty.