zastępowanie jajek w przepisach
Ja znam takie:
1. Mąka+woda+olej: proporcji nie pamiętam, ale to na oko można, byle przypominało białko jaja kurzego
2. gotowe produkty "zamienniki" bądź "substytuty" jajek - nie próbowałam, moja mama raz kupiła, ale było z mlekiem w proszku, więc sama wykorzystała do czegoś
3. Ostatnio usłyszalam o czymś takim jak proszek bezowy. Zna ktoś, próbowaliście? Nie jest tani, więc zapytam od razu czy jest wydajny?
Na forum o celiakii znalazłam taki tekst:
Specjalnie dla wegan!
Wyeliminowanie jajek z wypieków zmniejsza w nich zawartość tłuszczu i
cholesterolu w istotnej mierze. Jeżeli przepis wymaga 1-2 jajek, można zamiast
nich dodać kilka dodatkowych łyżek wody, aby utrzymać pożądaną wilgotność
ciasta. Jeżeli przepis wymaga więcej niż dwóch jajek, można je zastąpić
następującymi produktami (porcja zastępująca 1 jajko):
- 2 łyżki rozdrobnionego na purée miękkiego tofu
- poł rozdrobnionego banana
1/3 filiżanki prażonych jabłek lub dyni
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszanego w blenderze z odrobiną wody
czubata łyżka mąki sojowej wymieszana z 2 łyżkami wody
2 łyżki skrobi kukurydzianej
W sklepach ze zdrową żywnością za naszą zachodnią granicą znajduje się
specjalny substytut jajek - proszek, który zwykle jest mieszaniną skrobi
ziemniaczanej, mąki i proszku do pieczenia.
Jajka, które w przepisie spełniają rolę środka wiążącego, np. w kotletach
sojowych itp. lub wypiekach, można zastąpić:
rozdrobnionym ziemniakiem, płatkami owsianymi, ugotowaną owsianką, tartą bułką
drobno zmieloną lub przecierem pomidorowym.
http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=165